Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
16. září 2022 9:56
Čas čtení 0:55

V ukrajinském Izjumu byl objeven masový hrob se 440 těly. Zelenskyj nález přirovnal k masakru v Buči

Kategorie:
News
Uložit Uložené
V ukrajinském Izjumu byl objeven masový hrob se 440 těly. Zelenskyj nález přirovnal k masakru v Buči
Zdroj: ČTK/AP/Evgeniy Maloletka

Ukrajinské úřady nalezly hromadné pohřebiště s více než 440 těly v nedávno osvobozeném městě Izjum.

Klíčové město bylo několik měsíců okupováno ruskou armádou, ale během prudké ofenzivy jej získala zpět Ukrajina. O masovém hrobě, který se zde objevil, informoval jako jeden z prvních televizní portál Sky News

„Mohu říci, že v tomto osvobozeném městě je jeden z největších masových hrobů, ve kterém je více než 440 těl,“ popsal pro televizi hlavní policejní vyšetřovatel v Charkovské oblasti Sergej Bolvinov, který masový hrob odhalil. Dodal, že policisté vědí i o řadě dalších podobných míst v Charkovské oblasti.

Některé oběti podle něj byly zastřeleny, někteří zemřeli v důsledku dělostřelecké palby či leteckých útoků. Mnoho těl ovšem dosud nebylo identifikováno. Rusko opakovaně popírá, že by se zaměřovalo na civilisty nebo se dopouštělo válečných zločinů.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nález přirovnal k masakru v Buči. „Chceme, aby se svět dozvěděl, co se skutečně děje a k čemu ruská okupace vedla,“ uvedl Zelenskyj v nočním videopřenosu k národu. Podle vedoucího prezidentské kanceláře Andrije Jermaka již byly zahájeny nezbytné procedury. Všechna těla budou exhumována a odeslána na soudní pitvu. „Rusko je země vrahů. Státní sponzor terorismu,“ řekl Jermak.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

V centru města Izjum leží podle The Guardian desítky rozbombardovaných obytných domů podél silnic pokrytých troskami z jedné z nejkrutějších bitev této války, která si podle ukrajinských představitelů vyžádala nejméně 1 000 mrtvých. Kvůli těžkému bombardování je Izjum označován za druhý Mariupol.

Domů
Sdílet
Diskuse