Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
18. září 2022 17:24
Čas čtení 1:13

Patnáctiletý Ethan Nwaneri se stal historicky nejmladším hráčem Premier League

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
Patnáctiletý Ethan Nwaneri se stal historicky nejmladším hráčem Premier League
Zdroj: Getty Images/Alex Pantling

Do anglické nejvyšší fotbalové soutěže naskočil nový nejmladší hráč historie. Zapsal se do ní nováček na soupisce Arsenalu a jeho premiéra byla vítězná.

Patnáct let a sto osmdesát jedna dní. V tomto věku nastoupil ke svému prvnímu zápasu v anglické Premier League odchovanec londýnského Arsenalu Ethan Nwaneri, a stal se tak nejmladším hráčem soutěže v historii. Mladík, který se narodil v roce 2007, zažil svou vítěznou premiéru v zápase na hřišti Brentfordu, které Gunners porazili 0:3, a korunovali tak svůj vítězný vstup do sezóny upevněním první příčky po sedmi kolech, informuje The Guardian.

17. září 2022 19:39 Čas čtení 1:45 „Typický Němky.“ Expert ČT použil při zápase Slovácka s Kolínem rasistický komentář „Typický Němky.“ Expert ČT použil při zápase Slovácka s Kolínem rasistický komentář

Pravda, Nwaneri dostal od trenéra Mikela Artety pouze jedinou minutu na hřišti, když střídal Fábia Vieiru, i tak se ale zapsal do historie. Mladší hráč během soutěžního zápasu Premier League ještě po trávnících neběhal. Nwaneri přeskočil posledního nejmladšího hráče, Harveyho Elliotta z Liverpoolu, o celých 214 dnů. Tehdy nastoupil ke svému prvnímu zápasu za Fulham v roce 2019 a bylo mu 16 let a 30 dní.

„Máme příležitost poslat do pole mladé hráče. Je nás opravdu málo a příležitosti v podobných momentech přichází,“ uvedl před zápasem Arteta. Nwaneri, jak už bylo řečeno, k výhře nepomohl gólově ani asistencí, jelikož zápas rozhodli do 49. minuty postupně Saliba, Gabriel Jesus a střídající Vieira, nicméně start jistě znamená příslib do budoucna.

Každopádně to, že se Nwaneri stal historicky nejmladším hráčem Premier League, neznamená, že je nejmladším hráčem v seniorské soutěži ve Velké Británii. BBC Sport informuje o rekordu ze Severního Irska z týmu Glenavon, za nějž minulý týden nastoupil Christopher Atherton. Athertonovi bylo v ten moment 13 let a 329 dní.

Co se českého rekordu týče, ten drží dva hráči současně. Ve věku 15 let a 10 měsíců (tedy zhruba 304 dní) nastoupili podle oficiálních statistik Fortuna ligy do zápasu mladoboleslavský Dominik Mašín, tehdy ještě za Příbram, a Pavel Mezlík za Zbrojovku Brno.

Domů
Sdílet
Diskuse