Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
17. září 2022 19:39
Čas čtení 1:45

„Typický Němky.“ Expert ČT použil při zápase Slovácka s Kolínem rasistický komentář

Kategorie:
News
Uložit Uložené
„Typický Němky.“ Expert ČT použil při zápase Slovácka s Kolínem rasistický komentář
Zdroj: Jaroslav Legner/CNC/Profimedia

Komentář Luďka Zelenky v zápase Evropské konferenční ligy mezi Kolínem a 1. FC Slovácko vzbudil na internetu velké ohlasy. Tím spíš, že byl vyřčen v přímém přenosu na veřejnoprávní televizi. Lidé jej většinou odsoudili.

Aktualizace 19.9., 13:30 – Rasismus do fotbalu nepatří. A to ani na hřiště, ani za mikrofon. Na tom se shodla velká část diskutujících na internetu po čtvrtečním zápase Evropské konferenční ligy mezi 1. FC Köln a 1. FC Slovácko, jejž komentovali Vlastimil Vlášek a Luděk Zelenka. Druhý jmenovaný v přímém přenosu na ČT Sport během záběru dvou kolínských fanynek tmavé pleti utrousil poznámku „typický Němky“. Výrok vyvolal diskuzi.

18. července 2022 13:42 Čas čtení 2:26 Starosta Poděbrad končí ve STAN po rasistickém výroku. RomanoNet vnímá rozhodnutí jako přelomové Starosta Poděbrad končí ve STAN po rasistickém výroku. RomanoNet vnímá rozhodnutí jako přelomové

Zelenka se takto vyjádřil ve 24. minutě zápasu, kdy Slovácko prohrávalo s Kolínem 1:0. Na vyprodaných ochozech stadionu domácích vládla bouřlivá, ale pohodová atmosféra, přičemž režie zachytila výrazy některých fanoušků v hledišti. Mezi nimi byl i záběr na tři fanoušky Kolína, jednoho muže a dvě ženy, kteří se mezi sebou bavili. Muž byl běloch, ženy černošky.

Komentátor Vlášek popsal situaci větou, že se jedná o „fanoušky a fanynky Kolína nad Rýnem“. Zelenka bleskovou rychlostí dodal „typický Němky“, čímž odkazoval na jejich tmavou pleť. Vlášek na něj navázal: „Na druhou stranu, když se člověk podívá na sestavu Kolína, je tam drtivá většina Němců, byť někteří Němci, třeba Schindler nebo Maina, jsou tmavé pleti.“

Jen trouba posuzuje národnost podle pleti, reagoval Dusík

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Jednu z nich nabídl i šéfredaktor redakce sportu České televize Michal Dusík. „Pokud chce někdo posuzovat národnost podle barvy pleti, tak je typický trouba,“napsal na Twitter. „Nikoho nebudu pranýřovat ani věšet, ale zároveň je třeba jasně vymezit, že podobný styl ‚vtipkování‘ do komentáře ve vysílání ČT nepatří,“ dodal.

Svůj názor také vyjádřil bývalý novinář Filip Horký. „Můžeš říct třeba: ‚Jé, to je super, podívejte se, v Německu chodí na fotbal spousta žen, dětí. Patří to k víkendovému zvyku celých rodin. Kéž bychom to měli i v Česku.‘ A místo toho řešíš, jestli je někdo zelenej, bílej, má dvě ruce, je hetero/homo. Sakra. Vždyť je to úplně jedno,“ napsal.

29. března 2024 9:00 Čas čtení 3:41 „Viděl jsem, jak převáží bedny plné jantaru.“ Legendární jantarová komnata se možná nachází u českých hranic „Viděl jsem, jak převáží bedny plné jantaru.“ Legendární jantarová komnata se možná nachází u českých hranic

Objevovaly se ale i názory, že se jedná pouze o nafouknutou bublinu. Co si o tom myslí Česká televize, se snažil REFRESHER zjistit, odpověď do vydání článku nepřišla. Stejně tak to bylo i s reakcí samotného fotbalového experta České televize, o niž REFRESHER požádal.

O několik dní později však REFRESHER nakonec získal vyjádření z obou stran. „Věříme, že šlo o pochybení, které se nebude opakovat,“ uvedla tisková mluvčí Karolína Blinková. K situaci se vyjádřil i komentátor Luděk Zelenka.

„Poznámka, kterou jsem použil, byla nevhodná. Neměla zaznít, nicméně šlo o přímý přenos a tak už nejde vzít zpátky. Divákům, kterých se dotkla se za ní omlouvám,“ omluvil se.

Domů
Sdílet
Diskuse