Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
21. září 2022 9:48
Čas čtení 0:52

Muž v Japonsku se zapálil na protest proti pohřbu bývalého premiéra Šinzóa Abeho

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Muž v Japonsku se zapálil na protest proti pohřbu bývalého premiéra Šinzóa Abeho
Zdroj: Unsplash/Roberto Martins/volně k použití

Muž, který se zapálil přímo před kanceláří japonského premiéra, je v bezvědomí.

Před úřadem japonského premiéra se zapálil muž. Chtěl tak vyjádřit nesouhlas se státním pohřbem bývalého premiéra Šinzóa Abeho, který byl v červenci zavražděn při atentátu. Muž, který se zapálil, je nyní v bezvědomí a do nemocnice musel být převezen i policista, který se jej snažil uhasit, informují The Guardian a BBC.

8. července 2022 7:47 Čas čtení 1:26 Japonský expremiér Šinzó Abe zemřel. Byl na něj spáchán atentát Japonský expremiér Šinzó Abe zemřel. Byl na něj spáchán atentát

Před úřadem premiéra v Japonsku se zapálil muž, který si nepřál zveřejnit svoji identitu. Na místě zanechal vzkaz, že zapálením protestuje proti státnímu pohřbu bývalého premiéra Šinzóa Abeho, který byl v červenci zavražděn při atentátu. Současný japonský premiér Fumio Kišida v kanceláři nebyl, neboť odjel do New Yorku na zasedání Valného shromáždění OSN.

Muž, který se zapálil, se nachází v bezvědomí v nemocnici, kam musel být převezen také policista, který se jej snažil uhasit. 

Pohřeb bývalého premiéra Abeho se uskuteční 27. září a mělo by se jej zúčastnit na šest tisíc hostů z Japonska i ze světa. Uspořádání slavnostního pohřbu podporuje pouze menšina tamních obyvatel. Většina je proti, a to především proto, že se po smrti Abeho objevily informace o těsných vztazích politiků z vládnoucí Liberálně demokratické strany (LDP) a Církve sjednocení, jejíž členové jsou označováni jako moonisté.

Šinzó Abe zemřel v červenci tohoto roku poté, co na něj byl spáchán atentát. Během předvolebního meetingu byl ve městě Nara postřelen a následkům střelby podlehl. Podezřelým z vraždy je Tetsuja Jamagami.

Domů
Sdílet
Diskuse