Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. července 2022 7:47
Čas čtení 1:26
Vojtěch Vanda

Japonský expremiér Šinzó Abe zemřel. Byl na něj spáchán atentát

Japonský expremiér Šinzó Abe zemřel. Byl na něj spáchán atentát
Zdroj: TASR - Pavel Neubauer
NEWS JAPONSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Státník, který byl nejdéle sloužícím premiérem v Japonsku, byl ve městě Nara na předvolebním meetingu postřelen. Následkům střelby podlehl.

Na bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho byl spáchán atentát. Střelec jej v pátek těžce zranil během předvolebního meetingu ve městě Nara. Státník po útoku nejevil známky života a byl okamžitě převezen do místní nemocnice. Tamní policii se podařilo na místě zadržet jednoho podezřelého. Před polednem následkům atentátu podlehl. Informují The New York Times a BBC s odkazem na místní média.

Doporučeno
Japonsko se poprvé zúčastní summitu NATO. Důvodem je válka na Ukrajině Japonsko se poprvé zúčastní summitu NATO. Důvodem je válka na Ukrajině 16. června 2022 19:22

Abe se v pátek nacházel v hlavním městě stejnojmenné prefektury kousek od souměstí Ósaky s Kjótem kvůli proslovu ke kampani Keie Satóa z Liberálně demokratické strany. Útočník se k němu dostal blízko a střelil jej blíže nespecifikovanou zbraní. Nejdéle sloužící muž ve funkci premiéra byl těžce raněn, podle médií již na místě nejevil známky života. Poté byl převezen do místní nemocnice. 

Abe byl dle informací hasičů zasažen do oblasti krku a hrudi a hned po atentátu byl ve velmi kritickém stavu. V jeho těle totiž došlo k vnitřnímu krvácení. Následně v nemocnici dostal krevní transfuzi, což ale nebylo dost, aby byl jeho život zachráněn. Informaci nejprve zveřejnila japonská média, později to potvrdil i vysoký činovník Liberálně demokratické strany.

Policisté následně zadrželi podezřelého čtyřicetiletého muže. Podle The New York Times se má jednat o dvaačtyřicetiletého Tecuju Jamagamiho. Bližší informace však momentálně nejsou známy.

V Japonsku se jedná o ojedinělý útok. Země je známa tím, že vlastnit zde střelnou zbraň je opravdu složité. Lidé na internetu proto spekulují o tom, kde mohl útočník takovou věc získat. Dle dostupných informací totiž vypadala jako zvláštní upilovaná brokovnice.

Šinzó Abe byl dvakrát zvolen do funkce premiéra Japonska. Nejprve funkci zastával v letech 2006 až 2007, následně od roku 2012 do roku 2020. Jako premiér byl poměrně populární, nicméně ke konci mandátu byl také hodně kritizován – nejen kvůli zvládnutí světové pandemie koronaviru, ale také za podporu jednoho ze spolustraníků, který byl zatčen.

Článek byl aktualizován v 11:03.

Mohlo by tě zajímat:
10 nejlepších filmů Toma Cruise
Nové filmy - Recenze, aktuálni informace.
Co dělat v Praze? Tipy, seznam míst.
Domů
Sdílet
Diskuse