Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. června 2022 19:22
Čas čtení 0:42
Radim Šlechta

Japonsko se poprvé zúčastní summitu NATO. Důvodem je válka na Ukrajině

NEWS JAPONSKO NATO VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Země se summitu účastní poprvé. Chce zdůraznit potřebu soudržnosti Severoatlantické aliance a apelovat na větší pomoc Ukrajině.

Japonsko se kvůli válce na Ukrajině poprvé zúčastní summitu NATO. Podle premiéra Fumia Kišidy ohrožuje Rusko zásadním způsobem světový mír a nemělo by mu to být odpuštěno. Informuje o tom server Business Insider.

Premiér Japonska Fumio Kišida se zúčastní summitu Severoatlantické aliance. Ten proběhne od 28. do 30. června v Madridu. Bude se jednat o prvního představitele Japonska, který na podobný summit dorazí. Podle svých slov chce Kišida mluvit o bezpečnosti a opatřeních v souvislosti s válkou na Ukrajině. Rusko se podle něj dopustilo zásadního porušení mezinárodního práva a je potřeba udržet státy NATO soudržné. 

Podle Kišidy změnilo Japonsko svůj vztah k Rusku po tom, co největší země světa zaútočila na Ukrajinu. Upozornil, že Japonsko spolupracovalo se státy G7 a podílelo se na sankcích, které na Rusko jednotlivé země uvalily. Japonský premiér tvrdí, že je potřeba Ukrajině a případně i dalším ohroženým pomoci nejvíc, jak je to možné.

Rusko svým útokem na Ukrajinu pomohlo rozšířit členskou základnu NATO. Ze své neutrality upustilo například Finsko nebo Švédsko. Obě země krátce po napadení Ukrajiny vyjádřily svůj zájem přidat se k Severoatlantické alianci.

Fumio Kišida, japonsko, premiér
Zdroj: Úřad japonské vlády
Domů
Sdílet
Diskuse