Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
21. září 2022 11:53
Čas čtení 2:00

„Jediným agresorem je Rusko.“ Politické špičky reagují na Putinovu mobilizaci

Kategorie:
News
Uložit Uložené
„Jediným agresorem je Rusko.“ Politické špičky reagují na Putinovu mobilizaci
Zdroj: Občanská demokratická strana/volně k použití

Sesbírali jsme reakce politiků, kteří se vyjádřili k částečné mobilizaci vyhlášené v Rusku.

Vladimir Putin vyhlásil v Rusku částečnou mobilizaci, která do války povolává občany v záloze a ty, kteří v minulosti sloužili v ozbrojených silách. Reakce na tento krok na sebe nenechala dlouho čekat. Čeští i slovenští politici jej na sociálních sítích odsoudili.

21. září 2022 9:02 Čas čtení 0:50 Rusové musí do války. Prezident Putin vyhlásil částečnou mobilizaci Rusové musí do války. Prezident Putin vyhlásil částečnou mobilizaci

„Částečná mobilizace, kterou vyhlásil V. Putin, je snahou o další eskalaci Ruskem rozpoutané války na Ukrajině a dalším důkazem toho, že jediným agresorem je právě Rusko. Pomoc Ukrajině je potřeba a musíme v ní v našem vlastním zájmu pokračovat,“napsal premiér Petr Fiala (ODS).

Proti mobilizaci se postavil také předseda STAN Vít Rakušan. „Vyhlášením částečné mobilizace v Rusku definitivně padá Putinova lež o ‚speciální operaci‘. Putin zkrátka vede krvavou válku proti Ukrajině. Nesmí ji vyhrát. A nevyhraje. Prohraje i v energetické válce, kterou vede proti nám i celé Evropě,“ kritizuje Putina na Twitteru

Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) je nutné i nadále stát za Kyjivem a Rusku vyslat jasnou zprávu, že se nenecháme vydírat. „Putinův projev je hlavně snahou udržet svou pozici v očích Rusů. I proto opět zvedl ten nesmyslný příběh o agresi Západu, ačkoli jediným agresorem je tady právě Rusko. Mezinárodní společenství dávno ví, že Putin na Ukrajinu už teď posílá kohokoli, kdo je zrovna po ruce,“napsala.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová odsoudila i referendum, které Rusko plánuje v Luhanské, Chersonské, Záporožské a Doněcké oblasti. Regiony mají v pátek rozhodnout o tom, zda se připojí k Rusku. „Referenda vyhlášená na východě Ukrajiny jsou a budou nezákonná. Diktátoru Putinovi zničil statečný ukrajinský národ sen o neporazitelné ruské armádě, proto kope kolem sebe. V podpoře svobodné Ukrajiny nepolevíme. Aby už Rusko nikdy nemohlo pořádat referenda v cizí zemi,“tweetla Pekarová.

22. března 2024 14:00 Čas čtení 3:29 Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou? Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou?

Referendum kritizuje také ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Rusko podle něj chce ilegálně anektovat další kus Ukrajiny. „Rusko chce ilegálně anektovat další kus Ukrajiny. Svobodné hlasování přitom není schopné uspořádat ani doma. Jde o další flagrantní porušení mezinárodního práva, za které musí Rusko nést následky. Pseudoreferenda nikdy neuznáme,“ napsal na Twitteru.

Ruskou mobilizaci odsoudila i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Špatnost ruské agrese už nemůže být jasnější. Válku proti Ukrajině odsoudilo 141 zemí. Žádné veto v Radě bezpečnosti nemůže změnit zásadní pravdu, že Moskva dnes místo ochrany světového míru dělá vše pro to, aby ho zničila,“tweetla.

Domů
Sdílet
Diskuse