Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
21. září 2022 9:02
Čas čtení 0:50

Rusové musí do války. Prezident Putin vyhlásil částečnou mobilizaci

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Rusové musí do války. Prezident Putin vyhlásil částečnou mobilizaci
Zdroj: Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool/AP/TASR

Válka na Ukrajině trvá již sedm měsíců a její vývoj nevypadá pro Vladimira Putina dobře. Ruský prezident proto vyhlásil částečnou mobilizaci, a občané v záloze tak budou muset odjet do války.

Ruská vojska vtrhla na Ukrajinu 24. února a tím eskalovala válku, která trvá již od roku 2014. S jejím vývojem není spokojen ruský prezident Vladimir Putin, který ve středu v Rusku vyhlásil částečnou mobilizaci. Do války podle něj budou muset především ti, kteří jsou v záloze a kteří v minulosti sloužili v ozbrojených silách, informují The Washington Post a CNBC.

16. září 2022 21:32 Čas čtení 0:52 Putin se přepočítal. Ruská ekonomika zažije čtyřnásobně horší odliv kapitálu než po anexi Krymu. Čeká ji dekáda minimálního růstu Putin se přepočítal. Ruská ekonomika zažije čtyřnásobně horší odliv kapitálu než po anexi Krymu. Čeká ji dekáda minimálního růstu

Putinův projev k válce na Ukrajině se měl konat již v úterý, ale nakonec došlo k jeho přesunu. Šířily se spekulace, že Rusko vyhlásí mobilizaci, a ony domněnky byly nyní naplněny. Jen den poté, co Ruskem kontrolované regiony na východě a jihu Ukrajiny oznámily, že uspořádají hlasování o připojení k Rusku, vyhlásil Vladimir Putin částečnou mobilizaci. K tomuto kroku jej prý dovedla také těžká porážka, kterou ruská vojska utrpěla v Charkovské oblasti. 

„Hovoříme o částečné mobilizaci. To znamená, že odchodu budou podléhat pouze občané, kteří jsou v současné době v záloze, a především ti, kteří sloužili v ozbrojených silách, mají určitou vojenskou specializaci a příslušné zkušenosti,“ uvedl Vladimir Putin.

9. září 2022 6:00 Čas čtení 13:35 Kvůli válce opustily své domovy, v Česku odehrají antickou tragédii o trojských hrdinkách. Jak samy umělkyně čelí válečné realitě? Kvůli válce opustily své domovy, v Česku odehrají antickou tragédii o trojských hrdinkách. Jak samy umělkyně čelí válečné realitě?

V Luhanské, Chersonské, Záporožské a Doněcké oblasti začne v pátek referendum o tom, zda se regiony mají připojit k Rusku. Podle zahraničních médií lze očekávat, že výsledky budou zmanipulovány ve prospěch Ruska. To by Kremlu umožnilo tvrdit, že „brání své území a občany“.

Domů
Sdílet
Diskuse