Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Radim Šlechta
22. září 2022 20:50
Čas čtení 1:04

„Prosím, jednejte!“ Jan Lipavský promluvil před Radou OSN jako první Čech po 30 letech

Kategorie:
News
Uložit Uložené
„Prosím, jednejte!“ Jan Lipavský promluvil před Radou OSN jako první Čech po 30 letech
Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Ministr se odkazoval na rok 1968 a válku na Ukrajině.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) promluvil na Radě bezpečnosti OSN. Připomínal dopady ruské agrese na Ukrajině a události z roku 1968 z Československa. Byl prvním Čechem, který na půdě OSN promluvil téměř po třiceti letech. Jeho kompletní projev vyšel na stránkách ministerstva zahraničí.

„Jsme otřeseni zvěrstvy, která spáchaly ruské jednotky v Mariupolu, Buči, Irpini, Izjumu a jinde. A jsme nesmírně znepokojeni zprávami o takzvaných ‚filtračních táborech‘, které Rusko provozuje na Ukrajině,“ řekl v projevu Lipavský.

Podle něj je potřeba odmítnout agresivní koloniální politiku Ruska a jeho imperiální choutky. To Ukrajina podle jeho slov udělala. „V srpnu 1968 to bylo Československo, které napadla vojska vedená Moskvou. Potlačení takzvaného Pražského jara, násilný zásah do poklidného života jiného státu udělal z mé země okupovanou kolonii,“ pokračoval.

„Více než 40 států včetně Česka se v souvislosti s děním na Ukrajině obrátilo na Mezinárodní trestní soud, který zahájil vyšetřování situace na Ukrajině již v březnu. Jednoznačně podporujeme Mezinárodní trestní soud, mimo jiné tím, že jsme vyslali veřejného žalobce a věnovali dobrovolné příspěvky,“ řekl Lipavský.

Členové Rady OSN podle něj nesou odpovědnost za mír a dodržování mezinárodního práva. Mír na Ukrajině je podle něj potřeba nastolit, stejně jako dodržování Charty OSN a mezinárodního práva i zajištění spravedlnosti pro oběti. „Prosím, jednejte!“ zakončil svůj projev Lipavský. 

23. listopadu 2023 8:00 Čas čtení 7:00 „Někdy toho mám plné zuby. Ale nemám pocity méněcennosti.“ S nejmladším členem české vlády tak nějak... o něm „Někdy toho mám plné zuby. Ale nemám pocity méněcennosti.“ S nejmladším členem české vlády tak nějak... o něm

Ministr zahraničí dnes mluvil také o tom, že Rusům, kteří utíkají před povinností částečné mobilizace, Česká republika nebude udělovat humanitární víza. Podle něj nesplňují podmínky pro to, aby je dostali.

Domů
Sdílet
Diskuse