Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Smeták
25. září 2022 9:31
Čas čtení 1:19

Pravidelné noční můry mohou být příznakem budoucí demence, tvrdí studie

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Pravidelné noční můry mohou být příznakem budoucí demence, tvrdí studie
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů

Studie několik let testovala osoby ve středním věku. Ty, které měly alespoň jednou týdně noční můry, měly až čtyřikrát vyšší pravděpodobnost budoucího rozvoje demence.

Pokud máš alespoň jednou týdně noční můry, máš až čtyřikrát vyšší pravděpodobnost, že u tebe dojde rychleji k poklesu kognitivních funkcí a v pokročilejším věku se u tebe může rozvinout demence. Naznačuje to studie, o které informuje The Guardian.

Propojení mezi nočními můrami a zvýšeným rizikem demence v pokročilejším věku ukázaly už v minulosti výzkumy mezi pacienty s Parkinsonovou chorobou. Pokud se výsledky studií potvrdí, mohlo by to znamenat nové možnosti k včasnějšímu odhalení nástupu demence, což by přispělo ke zmírnění následků nemoci. 

7. listopadu 2021 14:30 Čas čtení 7:50 Spánková paralýza: nejhorší noční můra, na kterou nikdy nezapomeneš Spánková paralýza: nejhorší noční můra, na kterou nikdy nezapomeneš

Pravidelně každý týden zažívá noční můry, které jsou tak silné, že je probudí, asi pět procent lidí. Podle studie může být spouštěčem pravidelného špatného spaní stres, úzkost nebo samotný nedostatek spánku. 

Výzkum proběhl na 600 osobách ve středním věku (35–64 let) a 2600 osobách starších 79 let. Subjekty byly sledovány několik let. Hodnocena byla kvalita jejich spánku, zdraví jejich mozku a jejich zdravotní stav obecně.

Výzkum odhalil, že u zkoumaných osob ve středním věku, kterým se alespoň jednou za týden zdály špatné sny, byla až čtyřikrát vyšší pravděpodobnost rozvoje demence. Starší účastníci, kteří uvedli, že mají pravidelné noční můry, měli dvakrát vyšší pravděpodobnost, že se u nich rozvine demence.  

spánek
Zdroj: Unsplash/Kinga Cichewicz/volně k užití

Autoři a autorky studie spekulují nad souvislostí mezi horší kvalitou spánku a rozvojem demence. Účastníci a účastnice studie, kteří měli špatné sny, měli nekvalitní spánek, což může vést k hromadění proteinů spojovaných s rozvojem demence. Další možností je genetický faktor. 

Podle jiné nadnesené hypotézy ale mohou být noční můry naopak prvním z příznaků začínající demence. Neurodegenerace v pravém čelním laloku totiž může být příčinou ztráty kontroly nad emocemi během spánku, což vede k nočním můrám. 

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

„Víme, že neurodegenerativní onemocnění, jako je Parkinsonova nebo Alzheimerova choroba, často začínají mnohem dříve, než jsou člověku diagnostikována. U některých osob, u kterých už nemoc začala, mohou být noční můry jedním z prvních příznaků,“ vysvětluje jeden z autorů studie.

Vědec ale na závěr zdůrazňuje, že noční můry nejsou automaticky znakem nástupu demence. Nemoc se rozvinula jen u části subjektů, kterým se pravidelně zdály noční můry. 

Domů
Sdílet
Diskuse