Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Novosad
28. září 2022 17:30
Čas čtení 3:51

Co je plynovod Nord Stream, ze kterého uniká plyn do moře? Pro Rusko mocný nástroj, pro Evropu achilovka

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené

Plynovod Nord Stream někdo poškodil, i když přes něj poslední týdny do Evropy již neproudil žádný plyn.

Evropská unie loni dovážela až 40 procent své spotřeby zemního plynu z Ruska. Aktuálně je to již méně než 10 %. Nejvíce plynu proudilo do Evropy z Ruska prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1, který spojuje Rusko s Německem a denně dokázal do Evropy přepravit 170 milionů metrů krychlových plynu.

27. září 2022 15:49 Čas čtení 1:20 Z Nord Streamu v Severním moři uniká plyn. Tři od sebe vzdálená místa poškození naznačují, že jde o sabotáž Z Nord Streamu v Severním moři uniká plyn. Tři od sebe vzdálená místa poškození naznačují, že jde o sabotáž

Toto všechno se změnilo, když Rusko v únoru 2022 zaútočilo na Ukrajinu. Nejenže Moskva postupně snižovala průtok plynu v Nord Streamu 1, ale Německo následkem vojenské agrese zastavilo certifikaci nového plynovodu Nord Stream 2, který mohl objem přepravovaného plynu zdvojnásobit.

Proč přestal proudit plyn?

Moskva v červnu snížila množství přepravovaného plynu v Nord Streamu 1 o 75 procent, v červenci tento plynovod vypnula na 10 dní (prý kvůli technické poruše) a nakonec přívod plynu Rusové do Evropy nadobro zastavili.

Důvodem jsou podle Moskvy evropské sankce, přestože ty žádným způsobem dodávky plynu nepostihují a Rusko svým jednáním porušilo platné dohody. Mnozí experti a politici hovoří o vydírání Evropy plynem. 

Nyní plynovody Nord Stream 1 i Nord Stream 2 hlásí závažná poškození, která pravděpodobně vznikla sabotáží. Jde zřejmě o cílené poškození způsobené výbuchy pod mořskou hladinou. 

plynovod Nord Stream 2
Zdroj: TASR/AP

Jak vznikl kontroverzní plynovod?Plynovod Nord Stream má délku více než 1 200 kilometrů a pod hladinou Baltského moře propojuje centrálu v ruském městě Vyborg s centrálou v německém městě Lubmin na severním pobřeží země. I když projekt odstartoval v roce 1997, trvalo osm let, než vůbec ruský Gazprom v roce 2005 začal s výstavbou, píše BBC.

Domů
Sdílet
Diskuse