Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
29. září 2022 16:06
Čas čtení 1:55

Ukrajinci jsou blízko dalšího úspěchu, téměř obklíčili město Lyman

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ukrajinci jsou blízko dalšího úspěchu, téměř obklíčili město Lyman
Zdroj: AP Photo/Mykola Tys

Ofenziva ukrajinských jednotek na severovýchodě Ukrajiny pokračuje. Dle Institutu pro studium války by brzy mohla dosáhnout dalšího úspěchu.

Protiofenziva ukrajinských jednotek by mohla na severovýchodě Ukrajiny znovu brzy slavit úspěch. Jak píše Institut pro studium války (ISW), jednotky skoro obklíčily původně dvaadvacetitisícové město Lyman nacházející se zhruba 25 kilometrů od Slovjansku v Doněcké oblasti. Obsazení klíčového města by mohlo znamenat přímé ohrožení ruských pozic v západním Luhansku i oblasti mezi statisícovými městy Severodoněck a Lysyčansk.

29. září 2022 11:17 Čas čtení 0:35 Děkujeme, Česko! Ukrajina poslala vzkaz v dojemném videu Děkujeme, Česko! Ukrajina poslala vzkaz v dojemném videu

Výrazné územní zisky kolem města Lyman měla Ukrajina získat 28. září, kdy během zachování mlčenlivosti o svých operacích obestoupila ruské pozice. Informace o ukrajinských jednotkách obeznámily veřejnost pouze s tím, že „pokračují v pozičních bitvách na blíže nespecifikovaných místech, aby upevnily a zlepšily své pozice podél jižní osy“. Ruské síly naopak pokračovaly v neúspěšných útocích v Doněcké oblasti.

Ve stejný den začaly ruské zainteresované kanály hovořit o situaci invazních jednotek v Lymanu s velkým znepokojením, což naznačuje, že stojí tváří v tvář porážce. 

„Několik ruských milbloggerů a prominentních vojenských zpravodajů tvrdilo, že ukrajinské jednotky postupovaly na západ, sever a severovýchod od Lymanu a pracují na dokončení obklíčení ruských jednotek v Lymanu a podél severního břehu řeky Severní Doněc v této oblasti,“ napsal ISW.

„Zhroucení lymanské ‚kapsy‘ bude mít pravděpodobně velký dopad na ruské uskupení v severní Doněcké a západní Luhanské oblasti,“ dodal.

Rusko to nečekalo

Největší problém pro Ruskou federaci plyne prý ze skutečnosti, že nečekalo, že by toto město mohlo padnout. Institut uvádí, že ruské ministerstvo obrany nejspíš ani neřešilo tamní ztráty, natož možnost kolapsu tamní fronty, což může mít za následek další demoralizaci jednotek na frontě.

15. února 2024 10:00 Čas čtení 7:56 AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko

Upozorňuje, že podobnou informační mlhu mělo Rusko i předtím, než se Ukrajina nadechla k velké protiofenzivě v Charkovské oblasti. Dílčí vítězství ukrajinské armády vedlo k ještě většímu nespokojení v rámci Ruské federace po vyhlášení částečné mobilizace ze strany Vladimira Putina. Aby se zvedla morálka alespoň částečně, Rusko chystalo anexi okupovaného ukrajinského území, jejíž uskutečnění mělo přijít 30. září. Vzhledem ke komunikačnímu šumu ale ISW předpokládá, že by se anektování mohlo odložit.

Mobilizace

Aby bylo vůbec možné na něco takového pomýšlet, musela mobilizace proběhnout co nejdříve. Do éteru proto prosakovaly informace o brancích, kteří nedostali řádný výcvik, natož vybavení. Na internetu se také objevila videa, na nichž někteří z nich neuměli držet zbraně.

S touto silou se počítá na již oslabených pozicích jako s těmi, kteří provedou zvrat. V čí prospěch, je ale momentálně nejasné. Jak ve středu informovalo vedení ukrajinské armády v čele s ministrem obrany Oleksijem Reznikovem, počítá se s další velkou dodávkou amerických zbraní včetně 18 raketových systémů HIMARS, které výrazně pohnuly děním na frontách. Ukrajina dokázala vzdorovat ruským houfnicím i systémům Grad.

Uvažuje se, že by jich mohla mít ve výzbroji 16, přičemž se počítá, že USA dodají Ukrajině dalších 18 strojů.

Domů
Sdílet
Diskuse