Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
30. září 2022 15:08
Čas čtení 1:18

Modelka z OnlyFans půjde na 6 let do vězení za přidávání „explicitního“ obsahu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Modelka z OnlyFans půjde na 6 let do vězení za přidávání „explicitního“ obsahu
Zdroj: Unsplash/Wevibe/volně k užití (ilustrační foto)

Bývalá lékařka a modelka byla odsouzena za poškozování kultury a důstojnosti.

Nang Mwe San, modelka a bývalá lékařka z Myanmaru, byla odsouzena tamním vojenským soudem k šesti letům vězení za to, že zveřejňovala nahé fotografie na platformě OnlyFans. Úřady ji obvinily z poškozování kultury a důstojnosti, rozsudek je ale částí veřejnosti odsuzován za to, že je politicky motivovaný. Na případ upozornil server Vice.

Neveřejný vojenský proces

Čtyřiatřicetiletá Nang Mwe San se totiž několikrát účastnila protestů proti armádě, která se v Myanmaru v roce 2021 převratem chopila moci. Policie modelku zatkla už 5. srpna za to, že „za úplatu distribuuje sugestivní fotografie a videa na zahraniční webové stránce“ a porušuje tak myanmarský zákon o elektronických transakcích.

Zatčena byla také barmská filmová herečka Thinzar Wint Kyaw. I ona se, podobně jako Nwe San, účastnila protestů proti vojenské juntě. Wint Kyaw byla zatčena za sdílení sexuálně provokativních fotografií na sociálních sítích a platformě Exantria, která je OnlyFans podobná. Herečka půjde k soudu v říjnu. 

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Nang Mwe San žila v oblasti, kde platí stanné právo. Jedním z práv, které je lidem v těchto oblastech upřeno, je možnost právního zastoupení. Žena byla podrobena neveřejnému vojenskému procesu. 

Její odsouzení vyvolalo negativní reakci ze strany právních expertů a aktivistů za lidská práva. Podle Aung Kyaw Moe, poradkyně pro lidská práva myanmarské stínové vlády, která byla svržena, je modelčino odsouzení hrubým porušením lidských práv a práv žen. 

„Byla první celebritou, která těsně po převratu promluvila a požádala svět o spravedlnost pro Rohingy. Pokud modelka, jako je Nang Mwe San, nemůže svobodně uplatňovat svá práva na prodej fotografií, žádná jiná žena nemůže svobodně uplatňovat svá práva. Mezinárodní společenství musí dělat více pro to, aby hnalo juntu k odpovědnosti a chránilo ženy a dívky v Myanmaru,“ uvedla.

Odhaduje se, že od doby, kdy armáda převzala moc, bylo zatčeno více než 15 600 lidí – včetně bývalé lídryně země a generální tajemnice strany Národní liga pro demokracii Su Ťij a dalších zákonodárců, aktivistů a novinářů. Zadrženo zůstává více než dvanáct tisíc lidí. 

Domů
Sdílet
Diskuse