Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda ČTK
1. října 2022 9:07
Čas čtení 1:48

V Česku dnes začal platit zákaz výroby a prodeje jednorázových plastových příborů či brček

Kategorie:
News
Uložit Uložené
V Česku dnes začal platit zákaz výroby a prodeje jednorázových plastových příborů či brček
Zdroj: Unsplash/FLY:D/volně k užití

Míchátka, kelímky nebo plastové tyčinky do uší. To vše má u nás od 1. října, ve spojení s legislativou Evropské unie, utrum.

Dneškem nabývá na účinnosti zákon, který zakazuje výrobu a prodej jednorázových plastových příborů, talířů nebo brček v souladu s předpisy Evropské unie. Maximální pokuta za porušení zákona bude pět milionů korun. Změny se měly do českého práva dostat už v červenci 2021, ale návrh předložený předchozí vládou Andreje Babiše (ANO) nestihla bývalá Sněmovna projednat do konce volebního období. Informuje o tom ČTK.

25. ledna 2021 16:38 Čas čtení 0:31 Vláda schválila zákaz jednorázových plastových příborů, talířů a brček Vláda schválila zákaz jednorázových plastových příborů, talířů a brček

O chystaném zákazu jsme psali již minulý rok v lednu. Předlohou mu měla být evropská směrnice schválená v roce 2019, jež si kladla za cíl omezit plastový odpad v mořích a oceánech ohrožující ekosystémy, biodiverzitu a také lidské zdraví. 

„Cílem nového zákona je snížit nesmyslné nadužívání mnoha tisíc tun jednorázových plastů ročně, zejména z fastfoodů a hromadných akcí. Pokud se týká zákazu vybraných jednorázových výrobků, již dnes k nim existuje řada opakovaně použitelných alternativ,“uvedl zákon tehdejší ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Nyní zákaz vešel v platnost a postihl hlavně jednorázové plastové výrobky, k nimž kromě příborů patří i nápojová míchátka a kelímky, vatové tyčinky, tyčky pro uchycení balonků či krabičky na jídlo z expandovaného polystyrenu. Ministerstvo životního prostředí už dříve odhadlo, že by nová právní úprava měla ročně snížit spotřebu plastových výrobků zhruba o 1,77 miliardy kusů. K nově zakázaným produktům už existuje řada opakovatelně použitelných alternativ.

Nový zákon obsahuje i nové požadavky na část plastových výrobků. Například v případě hygienických vložek, tamponů, vlhčených ubrousků či tabákových výrobků s filtry musí výrobci uživatele informovat o tom, jak se jich po použití správně zbavit. Výrobci některých produktů také musí uživatele upozornit na dostupnost opakovaně použitelných alternativ.

19. dubna 2024 8:00 Čas čtení 5:30 „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty

Výrobci budou také muset označovat výrobky z plastů jednotným značením. To se týká cigaret s filtry, samostatných filtrů, vlhčených ubrousků, hygienických pomůcek a kelímků.

Zákon posílil i takzvanou rozšířenou odpovědnost výrobců vybraných plastových odpadů. Výrobci cigaret se tak musí podílet na nákladech za úklid cigaretových nedopalků a jiného plastového odpadu v obcích.

Firmy pomohou obcím s úklidem

Tato spolupráce by měla fungovat skrze kolektivní systémy, čímž obce získají peníze na úklid. Do roku by výrobci měli takto pomoci nejméně 30 procentům obcí, do dvou let 60 procentům a do tří let alespoň 90 procentům obcí. Plnění zákona budou kontrolovat Česká obchodní inspekce, Státní potravinářská a zemědělská inspekce a krajské hygienické stanice.

V návrhu jsou také cíle pro zpětný odběr plastových nápojových obalů. V roce 2025 to má být 77 procent hmotnosti obalů uvedených v daném roce na trh nebo do oběhu, v roce 2029 až 90 procent.

Česko už nyní podle poslankyně ANO a bývalé náměstkyně ministra životního prostředí Bereniky Peštové třídí zhruba 80 procent nápojových PET lahví. Je to jeden z nejlepších výsledků v Evropské unii. Z nového programového období Operačního programu Životní prostředí 2021–⁠2027 půjde na podporu přechodu na oběhové hospodářství 7,1 miliardy korun.

Domů
Sdílet
Diskuse