Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová Adéla Ježková
4. října 2022 16:38
Čas čtení 2:34

Pavel Fischer před lety uvedl, že by homosexuála nejmenoval ústavním soudcem. Bylo to nešťastné uřeknutí, kaje se

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Pavel Fischer před lety uvedl, že by homosexuála nejmenoval ústavním soudcem. Bylo to nešťastné uřeknutí, kaje se
Zdroj: se souhlasem Pavla Fischera

Senátor a kandidát na prezidenta Pavel Fischer v roce 2017 uvedl, že by „ústavním soudcem nejmenoval pedofily nebo homosexuály“. Za svůj výrok se omluvil. Podle iniciativy Jsme fér jeho omluvu kvůli jejímu způsobu nelze akceptovat.

Senátor Pavel Fischer v pondělí 3. října oznámil, že má v plánu znovu kandidovat na post prezidenta. Hned poté se internetem začal šířit článek zpravodaje iDnes z roku 2017, podle kterého Fischer v debatě s občany v Katolickém domě v Blansku uvedl, že by „pedofily nebo homosexuály nikdy nejmenoval ústavními soudci“. Za tento výrok se již v minulosti omluvil a pro Refresher jej označil za „nešťastný“.

Senátorova vyjádření z minulosti vzápětí využil šéf nejsilnější opoziční partaje Andrej Babiš (ANO). Koalice SPOLU totiž na tiskové konferenci označila Fischera za jednoho ze tří kandidátů či kandidátek na post hlavy státu, jenž má jejich podporu. Babiš jej následně označil za „pána, který by diskriminoval homosexuály“. 

3. října 2022 14:20 Čas čtení 0:30 Pavel Fischer potvrdil kandidaturu na prezidenta. Oficiálně ji oznámí v říjnu Pavel Fischer potvrdil kandidaturu na prezidenta. Oficiálně ji oznámí v říjnu

„Prezident jmenuje ústavní soudce. Já tam můžu jmenovat pedofila nebo homosexuála nebo lesbu, kteří žijí v partnerství, v dobré víře, aby to bylo vyrovnané. Tak takového člověka já bych tam nikdy nejmenoval, právě proto, že ústavní soud je poslední instancí, která bude rozhodovat,“ řekl Fischer během debaty s občany v Blansku.

Za svůj výrok se opakovaně omluvil

Za výrok se Fischer pár dní poté omluvil na svém Facebooku. „Jedná se o výrok vytržený z kontextu otázky ohledně adopcí dětí. Chtěl jsem poukázat na to, že ústavní soudce by neměl reprezentovat vlivovou skupinu, která současně usiluje o úpravu právních poměrů, a to kvůli možnému střetu zájmů. Mezi homosexuály mám osobně mnoho přátel. Také jsem pro mnohá média uvedl, že souhlasím s osvojováním vlastních dětí u homosexuálních párů,“ napsal. 


„Omlouvám se za svůj nešťastný výrok. Rozhodně nehodlám diskriminovat žádnou skupinu občanů pro její původ či způsob života, to jsem ostatně nikdy nedělal a jako prezident nikdy nebudu,“ doplnil.

Poté, co senátor v pondělí oznámil, že se bude znovu ucházet o post prezidenta republiky, se internetem onen výrok začal opět šířit. Polévku si na něm přihřál i bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „Kandidát pětikoalice na prezidenta? Nemají moc co nabídnout. Podpoří bývalého komunistického rozvědčíka řízeného zbrojařským lobbistou, pána, co by diskriminoval homosexuály, a nevýraznou dámu bez jasného názoru na cokoliv důležitého,“tweetnul

Refresher se senátora Fischera zeptal, jak se k onomu výroku staví dnes, po pěti letech. „Bylo to nešťastné uřeknutí. Nechal jsem se vehnat do extrémně vyhrocené diskuze a ujelo mi to. Sám nevím, jak jsem mohl takto reagovat. Omluvil jsem se za to už nesčetněkrát,“ omluvil se znovu.

Jsme fér: Výrok je homofobní a vysvětlení není omluvou

O vyjádření jsme požádali také iniciativu Jsme fér, která dlouhodobě hájí práva LGBTQ+ osob. „Vysvětlení homofobního výroku Pavla Fischera bohužel není omluvou, i když obsahuje slova ‚omlouvám se‘. Ve svém vyjádření pouze přednesl argumentaci toho, proč výrok vůbec zazněl a jak uvažuje o LGBT lidech. To není omluva. Stejnou optikou by nemohl o zákonech o rodinách složených z muže a ženy rozhodovat soudce heterosexuál. LGBT lidé ani heterosexuálové nejsou vlivové skupiny,“ řekl Filip Milde ze Jsme fér. 

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

„Postoje zákonodárců a zákonodárkyň určují hlavně jejich činy, tedy především to, jaké navrhují zákony, jak o nich debatují a jak v závěru hlasují. Ve stejném vysvětlení Pavel Fischer uvádí, že souhlasí s osvojováním vlastních dětí stejnopohlavních párů. Když byl ale v Senátu v roce 2021 projednávaný zákon Václava Lásky, který by chránil děti a rodiče, kde by byl biologický rodič dítěte cizinec a jeho český/á partner/ka si podle legislativy toho státu, kde je cizinec občanem, dítě přiosvojil, také byl Pavel Fischer proti Láskově návrhu a hlasoval aktivně pro jeho zamítnutí. Svůj postoj k LGBT lidem tím svými výroky i hlasováním senátor Pavel Fischer ukázal hodnotově i legislativně,“ doplnil. 

Domů
Sdílet
Diskuse