Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková ČTK
5. října 2022 16:46
Čas čtení 1:16

Začal soud s exposlancem Volným, měl šířit poplašnou zprávu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Začal soud s exposlancem Volným, měl šířit poplašnou zprávu
Zdroj: Volný blok – Česká suverenita

Obžaloba viní Volného z toho, že v březnu loňského roku na Facebooku a Twitteru napsal, že se chystá spiknutí, jehož cílem je znevěrohodnění léku, a budou při něm zabiti lidé.

Začal soud s bývalým poslancem Lubomírem Volným (Volný blok). Obžaloba ho viní z šíření poplašné zprávy poté, co v březnu loňského roku na Facebooku a Twitteru napsal, že se chystá spiknutí, jehož cílem je znevěrohodnění léku, a budou při něm zabiti lidé. 

„Podle mých informací se připravuje plán na diskreditaci ivermektinu pomocí úmrtí (tedy vraždy) několika pacientů, kteří jej budou užívat,“ uvedl. Následně svá tvrzení ještě rozvinul ve videích, v nichž tvrdil, že jsou do antikampaně zapojeni zkorumpovaní lékaři. Vládu označil za „vládu vrahů“.

U soudu Volný odmítl obžalobu ze šíření poplašné zprávy. Uvedl, že dostal informace o diskreditační kampani proti přípravku, kvůli které mohou lidé i zemřít. Odmítl se však vyjádřit k tomu, zda takové zprávy následně zveřejnil na sociálních sítích. Za šíření poplašné zprávy hrozí v základní sazbě až dva roky vězení. Při spáchání činu prostřednictvím hromadného informačního prostředku se sazba zvyšuje až na tři roky.

Ivermektin se obvykle používá jako antiparazitikum, v Česku lék není registrovaný. „Je to další důkaz o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy,“ prohlásil. Informace o antikampani mu podle jeho výpovědi poskytl člověk, kterého považuje za blízkého a je spojen s tajnými službami. Nemůže proto prozradit jeho jméno. Podával kvůli tomu i trestní oznámení, v němž na informace upozorňoval.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Někdejší poslanec ale nechtěl uvést, jestli to napsal i na sociální sítě. Odkázal se na to, že nechce způsobit stíhání osobám blízkým. „Odmítám, že bych v jednom jediném člověku vyvolal obavy, že si doma nemá vzít ivermektin, protože by jeho smrt mohla být prohlášena za způsobenou ivermektinem,“ dodal Volný. Navíc prý vždy zdůrazňoval, že je lék velmi bezpečný. „Jednal jsem podle svého nejlepšího vědomí a svědomí,“ uvedl.

Domů
Sdílet
Diskuse