Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
5. října 2022 18:51
Čas čtení 0:52

Slovinsko je první bývalou komunistickou zemí, která schválila stejnopohlavní sňatky

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Slovinsko je první bývalou komunistickou zemí, která schválila stejnopohlavní sňatky
Zdroj: Pexels/Wallace Araujo

Slovinsko, které vzešlo z rozpadu Jugoslávie, je první bývalou komunistickou zemí, jež tuto reformu v Evropě schválila, neboť většina jeho sousedů občanské svazky ani sňatky osob stejného pohlaví neumožňuje.

Slovinský parlament v úterý schválil novelu zákona, která umožňuje stejnopohlavním párům uzavírat manželství a adoptovat děti. Slovinsko se stalo první zemí ve východní Evropě, která tak učinila na základě rozhodnutí ústavního soudu. Informovala o tom agentura AFP.

Novelu rodinného práva schválilo 48 poslanců, 29 bylo proti a jeden se zdržel hlasování.

Slovinsko, které vzniklo po rozpadu Jugoslávie v roce 1991, je první bývalou komunistickou zemí, jež zákon v Evropě schválila.

Nejblíže k tomu měla v roce 2016 estonská vláda, která souhlasila s uznáním svazků osob stejného pohlaví uzavřených v jiných zemích. Chorvatsko, Česká republika, Maďarsko a Černá Hora mají zákony zavádějící občanská partnerství osob stejného pohlaví –⁠ a v Maďarsku se od léta 2021 trestá pokutou i mluvení o homosexualitě před dětmi.

V červenci slovinský nejvyšší soud rozhodl, že zákon definující manželství pouze jako svazek muže a ženy diskriminuje gay a lesbické páry. S okamžitou platností pozastavil platnost sporných článků a nařídil parlamentu, aby text do šesti měsíců změnil. 

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Hlavní opoziční strana, Slovinská demokratická strana, rozhodnutí soudu kritizovala a uspořádala proti novému zákonu několik shromáždění. „Nejlepší otec nikdy nenahradí matku a naopak,“ prohlásila na úvod rozpravy předsedkyně parlamentní skupiny SDS Alenka Jerajová.

Slovinský ministr práce, sociálních věcí a rovných příležitostí Simon Maljevac ale v úterý při představování novely poslancům řekl: „Těmito změnami uznáváme práva párů stejného pohlaví, která měla mít již dlouho.“ 

Domů
Sdílet
Diskuse