Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková ČTK
7. října 2022 21:44
Čas čtení 1:49

Zavírání vysokých škol kvůli drahým energiím dle rektorů nehrozí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Zavírání vysokých škol kvůli drahým energiím dle rektorů nehrozí
Zdroj: Wikimedia Commons/Stanislav Dusík/volně k použití

Univerzity nyní věnují pozornost hlavně tomu, aby teplota ve vnitřních prostorách nepřesahovala doporučené teploty v místnostech.

Uzavírání vysokých škol v Česku kvůli drahým energiím nyní nehrozí a rektoři českých univerzit rovněž v současnosti nepočítají se zavedením on-line výuky. Po dnešním jednání pléna České konference rektorů (ČKR) to na tiskové konferenci řekl předseda ČKR a rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš. Univerzity podle něj budou dbát na nižší spotřebu plynu a elektrické energie a budou rovněž motivovat své zaměstnance a studenty, aby s energiemi šetřili.

„Nad úspornými opatřeními se zamýšlí každý z rektorů na svých vysokých školách. Je to spíše o apelu, abychom zbytečně neplýtvali,“ uvedl předseda ČKR. Výuka na dálku se podle něj nyní nezvažuje. „V této chvíli neplánujeme žádné opatření ve vztahu k on-line výuce,“ řekl.

V současnosti podle něj není důvodem k zavedení on-line výuky ani energetická krize, ani další vlna epidemie koronaviru. Výuka na dálku by s sebou podle Bareše nesla úspory jen okolo deseti až dvanácti procent. Vysoké školy by totiž i v případě, že by se studenti učili z domova, musely hradit náklady spojené s výzkumy a granty.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Univerzity tak nyní věnují pozornost hlavně tomu, aby teplota ve vnitřních prostorách nepřesahovala doporučené teploty v místnostech. Podle rektorů je také důležité vzdělávat pracovníky škol a studenty o tom, jak mohou šetřit elektřinou, plynem a vodou. Například Masarykova univerzita (MU) v Brně připravila takzvané Desatero energetických úspor. Opatření připravuje nyní i Karlova univerzita, sdělila její rektorka Milena Králíčková.

Ceny za energie jsou vyšší o desítky milionů

Kvůli snaze o úspory přistoupily některé univerzity rovněž k úpravě harmonogramu akademického roku. Platí to třeba pro MU. Tam výuka začala dříve než obvykle a semestr skončí v prosinci. Díky tomu podle Bareše nebude tolik nutné vytápět všechny prostory přes zkouškové období. Naopak UK k dřívějšímu začátku semestru na svých fakultách podle Králíčkové nepřistoupila, v následujícím roce to ale nevylučuje.

Přesto rektoři počítají s tím, že se náklady na energie proti minulosti výrazně zvednou. ČKR proto uvítala rozhodnutí vlády o zastropování cen energií pro univerzity a nákupu energií přes státního obchodníka s energiemi. Například MU podle Bareše platila za plyn dlouhodobě deset až 12 milionů ročně, letos to je 80 milionů. Cena za elektřinu na MU stoupla z obvyklých 80 milionů na 220 milionů a podobně vysoká částka je podle rektora pravděpodobná i v roce následujícím.

Na vzdělávání na vysokých školách je ve schválené podobě rozpočtu pro příští rok podle mluvčí ministerstva školství Anety Lednové určeno 30,9 miliardy Kč, což je meziročně asi o 2,3 miliardy víc. Na výzkum a vývoj v resortu školství je vyhrazeno 20,3 miliardy Kč včetně peněz z Evropské unie. Tato částka je zhruba o půl miliardy vyšší než letos. Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) ve čtvrtek u příležitosti slavnostního zahájení akademického roku vysokých škol v Česku přislíbil navýšení návrhu rozpočtu pro vysoké školy. O kolik by měl být navýšen, ale neuvedl.

Domů
Sdílet
Diskuse