Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
9. října 2022 19:15
Čas čtení 0:39

Čeští senioři se na internetu stávají oběťmi podvodníků. Díky novému projektu se mohou bránit

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Čeští senioři se na internetu stávají oběťmi podvodníků. Díky novému projektu se mohou bránit
Zdroj: Unsplash/Beth Macdonald/volně k užití

NÚKIB přišel s novou vzdělávací pomůckou.

Internet podle Národního ústavu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) alespoň občas navštíví každý třetí senior. Někteří z nich ale naletí internetovým podvodníkům, falešným telefonátům nebo nátlaku. NÚKIB proto přišel s pomůckou, která by seniorům měla pohyb na internetu usnadnit.

30. srpna 2022 19:27 Čas čtení 0:55 Českem se šíří SMS od podvodníků. Oběti lákají na příspěvek na bydlení Českem se šíří SMS od podvodníků. Oběti lákají na příspěvek na bydlení
platobná karta, nakupovanie online, e-shop
Zdroj: Pexels/Negative Space/na voľné použitie

Pomůckou v obraně proti internetovým podvodníkům může být projekt SENIOR. Ta má pomoci starším lidem odhalit pokusy o podvod a dobře pracovat s nátlakem, který podvodníci na seniory často vyvíjí. NÚKIB dává seniorům možnost otestovat své znalosti, poskytuje jim nové informace a mohou si stáhnout „tahák“ do počítače nebo telefonu.

„Nebezpečí v kyberprostoru může číhat doslova na každém kliknutí, proto je důležité být stále obezřetný. To platí pro každého z nás, včetně seniorů. Našim cílem je i díky tomuto projektu udržet je, stejně jako ostatní spoluobčany, v bezpečí před internetovými útočníky,“ řekl ředitel NÚKIB Lukáš Kintr.

NÚKIB využil na vývoj pomůcky průzkum mezi seniory a konzultoval ji i se skupinou seniorů Univerzity třetího věku Masarykovy univerzity. Mezi partnery patří například Policie České republiky, CZ.NIC nebo projekt SenSen.

Domů
Sdílet
Diskuse