Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
30. srpna 2022 19:27
Čas čtení 0:55

Českem se šíří SMS od podvodníků. Oběti lákají na příspěvek na bydlení

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Českem se šíří SMS od podvodníků. Oběti lákají na příspěvek na bydlení
Zdroj: Pixabay/niekverlaan/volně k užití

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost varuje před podvodnými SMS zprávami.

Přišla ti zpráva, že máš nárok na příspěvek na bydlení? Možná jsi terčem podvodníků. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost varuje před podvodnými SMS zprávami. Ty mají přesvědčit adresáty, aby se na pochybných stránkách přihlásili pomocí bankovní identity. NÚKIB o tom informuje na svých stránkách.

SMS zpráva s informací, že má člověk nárok na příspěvek na bydlení, přichází řadě lidí od začátku srpna. Ve vlnách se objevuje nadále. Podvodníci, kteří usilují o přihlášení pod bankovní identitou, používají odkazy na domény podobné těm oficiálním. Jedná se například o mpsv-prihlaseni[.]cz, mpcv[.]cz, mpvs-bydleni[.]cz. Sdružení CZ.NIC podniká kroky k blokaci těchto domén.

„Cílem je přesvědčit adresáty k přihlášení na podvodné stránce pomocí bankovní identity. Zadané přihlašovací údaje následně útočníci aktivně využijí k přihlášení do legitimního bankovnictví, čímž dojde k zaslání výzvy pro dvoufázové ověření, kterou v tu chvíli oběť potvrdí.“ 

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

NÚKIB doporučuje věnovat příchozím zprávám zvýšenou pozornost a upozornit na riziko i své okolí. V případě přihlašování je potřeba prověřovat, zda jde o legitimní adresu. Úřad zdůrazňuje, že oficiální web na žádost o příspěvek na bydlení je pouze tento. Jakékoliv jiné podvodné domény můžeš nahlásit na webu StopOnline.cz, provozovaném sdružením CZ.NIC, případně Policii ČR.

Domů
Sdílet
Diskuse