Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
9. října 2022 17:35
Čas čtení 0:46

ISW: Putin po explozi na Kerčském mostě dělá obětního beránka z ministerstva obrany

Kategorie:
News
Uložit Uložené
ISW: Putin po explozi na Kerčském mostě dělá obětního beránka z ministerstva obrany
Zdroj: TASR/AP Sergei Bobylev

Prezident Putin se prý snaží sám co nejlépe vyjít z výbuchu na Kerčském mostě.

Sobotní výbuch na Kerčském mostě, který spojuje okupovaný Krym s Ruskou federací, znepokojil ruské politiky. Samotné ministerstvo obrany se k němu ale ještě nevyjádřilo. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) chce takto Putin svést veškerou pozornost a vinu na něj, aby veřejnost výbuch neinterpretovala jako prezidentovo selhání.

Vladimir Putin, 21. září 2022.
Vladimir Putin, 21. září 2022. Zdroj: TASR/AP

Ruské ministerstvo obrany od výbuchu nevydalo žádné oficiální prohlášení. Opoziční server Meduza tvrdí, že za to může prezidentská administrativa. Médiím měla rozeslat návod, jak výbuch na mostě interpretovat, a samotnému ministerstvu nařídit, aby mlčelo. Podle propagandisty Vladimira Solovjova je důležité, aby Rusko zahájilo kampaň proti ukrajinské infrastruktuře, místo toho, aby naslouchalo slibům resortu obrany.

Putina z mlčení viní i některé nacionalistické skupiny. Podle nich prezident maskuje svoje selhání. Část milbloggerů označuje Putina za pokryteckého a jeho dosavadní chování v situaci za slabomyslné. Blogeři a propagandisté vyzývají Rusko, aby obnovilo útoky na ukrajinskou infrastrukturu. Podle ISW ale zatím mlčí o tom, že by země měla použít taktické jaderné zbraně.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Podle ruské státní agentury TASS způsobil výbuch tanker s palivem. Ještě v sobotu Rusko obnovilo automobilovou a železniční dopravu na Krym, informuje BBC. Během neděle situaci prověřují potápěči, aby zjistili konkrétní škody. Zatím není jasné, kdo za výbuchem stojí.

Domů
Sdílet
Diskuse