Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
11. října 2022 v 10:06
Čas čtení 1:04

Interaktivní mapa ukazuje lidem, na jakém domorodém území se nachází

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Interaktivní mapa ukazuje lidem, na jakém domorodém území se nachází
Zdroj: Pexels/Rachel Claire/volně k užití

Native Land Digital, nezisková organizace vedená původními obyvateli Kanady, sestavila online mapu domorodých území, jazyků a smluv, v níž lze vyhledávat.

Uživatelé mohou brouzdat nejrůznějšími částmi světa – nebo rovnou zadat do vyhledávacího pole konkrétní město či stát. Díky interaktivnímu rozhraní lze také zjistit, jak mapa odpovídá současným hranicím států. Podívej se, kde žily jednotlivé domorodé kmeny i ty. 

„Native Land Digital se snaží vytvářet a podporovat rozhovory o historii kolonialismu, domorodých způsobech poznání a vztazích mezi osadníky a domorodci prostřednictvím vzdělávacích zdrojů, jako je naše mapa a průvodce. Snažíme se překonat zažité způsoby mluvení o domorodém obyvatelstvu a vytvořit platformu, na níž mohou domorodé komunity představovat samy sebe a svou historii,“ uvádí zástupci neziskové organizace v prohlášení.

Native Land Digital
Zdroj: Native Land Digital

Cílem je tak zlepšení vztahu původních i nepůvodních obyvatel. To zahrnuje například i „uznání a nápravu historických křivd“. Nezisková organizace si je podle serveru NPR vědoma mnoha logistických a etických otázek, které s sebou mapování domorodých území nese – od definice „domorodého obyvatelstva“ v čase a prostoru až po spolupráci s těmito komunitami, aby mohly reprezentovat samy sebe a svou historii podle svých vlastních podmínek. Upozorňuje ovšem, že mapa nepředstavuje definitivní nebo zákonné hranice žádného domorodého národa – jedná se pouze o „výchozí bod“.

11. října 2022 v 9:15 Čas čtení 1:16 Vegetariáni častěji trpí depresemi, tvrdí studie. Na vině může být vyloučení z kolektivu i větší empatie Vegetariáni častěji trpí depresemi, tvrdí studie. Na vině může být vyloučení z kolektivu i větší empatie

Native-Land.ca byla založena v roce 2015 a v roce 2018 byla zaregistrována jako nezisková organizace. Její mapy mají přímý dopad na životy lidí. Někteří jsou rádi, že vidí svůj národ zmapovaný, jiní se s hloubkou, rozsahem a složitostí historie původních obyvatel země setkávají vůbec poprvé.

Země je pro nás všechny posvátná, ať už si toho vědomě vážíme, nebo ne. Je to prostor, na kterém žijeme, jíme, nacházíme lásku a prožíváme život. Země se neustále mění a proměňuje a dává nám – i ostatním tvorům a bytostem na zemi – nekonečné množství darů a lekcí.

Domů
Sdílet
Diskuse