Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
11. října 2022 9:15
Čas čtení 1:16

Vegetariáni častěji trpí depresemi, tvrdí studie. Na vině může být vyloučení z kolektivu i větší empatie

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Vegetariáni častěji trpí depresemi, tvrdí studie. Na vině může být vyloučení z kolektivu i větší empatie
Zdroj: Unsplash/Anthony Tran/Volně k užití

Podle nové studie zažívají vegetariáni přibližně dvakrát více depresivních epizod než lidé, kteří jedí maso.

Studie publikovaná v odborném časopise Journal of Affective Disorders došla k závěru, že vegetariánství je zřejmě spojeno s vysokým výskytem depresivních epizod. Tato souvislost je přitom podle vědeckého týmu nezávislá na socioekonomických faktorech, životním stylu a množství živin.

„Vegetariánská strava je spojována s řadou zdravotních výhod, ale o jejích výhodách či nevýhodách z hlediska duševního zdraví se toho ví jen málo,“ popsali autoři studie s tím, souvislost mezi vegetariánstvím a depresí je stále nejasná. Některé odborné práce ji totiž potvrdily, jiné ale zase vyvrátily. Žádná z těchto studií nebyla provedena v Latinské Americe – oblasti, na kterou se nyní zaměřil šestičlenný vědecký tým.

11. října 2022 6:00 Čas čtení 4:57 Komentář: Za co protestuje, vždyť je tlustý a kouří –⁠ má se dobře Komentář: Za co protestuje, vždyť je tlustý a kouří –⁠ má se dobře

Vědci zkoumali stravovací a jiné návyky celkem 14 216 Brazilců a Brazilek ve věku 35 až 74 let v předchozích 6 měsících. Analýza zohlednila celou řadu výživových faktorů, včetně celkového příjmu kalorií, bílkovin, mikroživin a úrovně zpracování potravin. Výsledky proto naznačují, že vyšší výskyt depresí u vegetariánů není způsoben obsahem živin v jejich stravě.

Větší citlivost i vyloučení z kolektivu jako možné důvody

U účastníků studie, kteří ze svého jídelníčku vyloučili maso, vědci zaznamenali dvakrát vyšší výskyt depresivních epizod ve srovnání s účastníky, kteří maso konzumovali. Jako jeden z důvodů badatelé uvádí, že deprese možná způsobuje, že se lidé častěji stávají vegetariány, než naopak. Mezi příznaky deprese totiž mohou patřit kromě negativních myšlenek i pocity viny. „Jedinci s duševní poruchou v anamnéze mohou projevovat více zdravotně orientované chování ve snaze pozitivně ovlivnit průběh své nemoci, protože bezmasá strava je vnímána jako zdravější. Mohou být také citlivější k utrpení jiných živých bytostí včetně zvířat,“ vysvětlili autoři.

Dodržování vegetariánské stravy zároveň může například ovlivnit vztahy s ostatními a zapojení do společenských aktivit. Jak upozorňuje server PsyPost, nová studie vychází z údajů získaných v Brazílii, která je proslulá svou stravou bohatou na maso. Je třeba se proto ptát, zda by stejná souvislost mezi vegetariánstvím a depresí byla pozorována i v Indii nebo v jiných zemích, kde je vegetariánství spíše společenskou normou.

Domů
Sdílet
Diskuse