Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
11. října 2022 6:00
Čas čtení 4:57

Komentář: Za co protestuje, vždyť je tlustý a kouří –⁠ má se dobře

Kategorie:
Refresher
Uložit Uložené
Komentář: Za co protestuje, vždyť je tlustý a kouří –⁠ má se dobře
Zdroj: REFRESHER/Adam Smeták

Prostor pro požadavky na důstojný život po demonstraci Proti chudobě zaplavily spekulace o tom, jak by měli chudí lidé vypadat a žít, abychom je mohli brát vážně. Výsměch však odvádí pozornost od špatné životní úrovně a nemožnosti se z ní vymanit.

Po shromáždění odborových svazů z minulého týdne se sociální sítě hemží fotografiemi lidí, již na Václavském náměstí demonstrovali za regulaci cen potravin, energií nebo zvýšení minimální mzdy. Specifické na komentování fotografií z demonstrace Proti chudobě je, že dle diskutujících nebyli demonstranti od pohledu „dostatečně chudí“, a proto jsou tedy pokrytci.


Většině uživatelů online platforem stačí málo k tomu, aby vyfotografované lidi zkritizovali. Někomu k odsudku stačí cigareta, jiným dokonce boty, které vypadají jako ty od Dr. Martens, a najdou se i tací, kteří si s blahobytem spojují obezitu.


„Hlavně že mají na cigarety a pivo,“ virtuálně si odplivl jeden diskutující. Jiní se zase podivovali nad postavami demonstrantů stojících vedle Josefa Středuly. „Asi mají nafouklá bříška z hladu,“ nebo: „Nožičky té krasavice nemohou, zdá se, tu chudobu už unést a nějak se vymykají z pantů,“ napsal jiný komentující. Šach mat, socioekonomická úzkosti.

Vždyť mají internet

Doby, kdy obezita znamenala blahobyt, skončily už dávno před Trautenberkem a Krkonošskými pohádkami. Od 90. let minulého století se tento jev v postkomunistických zemích naopak otočil a obezita, jakožto civilizační choroba, postihuje velmi často lidi z nízkopříjmových domácností. Jedná se přitom o fenomén vyspělých zemí. V rozvojových zemích je kalorická spotřeba a obezita vyšší u lidí s lepšími životními podmínkami. Argument: „Proč jsou tak tlustí, když nemají na jídlo,“ je tady proto úplně lichý. Vyvolává spíše protiotázku: „Proč to diskutující nevědí, když mají internet.“

8. října 2022 16:12 Čas čtení 2:11 „Klidně, silně a nekompromisně vyjádříme, čeho se bojíme. A to je budoucnost.“ Takto vypadala demonstrace na Václavském náměstí „Klidně, silně a nekompromisně vyjádříme, čeho se bojíme. A to je budoucnost.“ Takto vypadala demonstrace na Václavském náměstí

Lidé žijící ve vyspělých zemích, a přesto v chudobě, jsou obecně náchylnější k obezitě než jejich finančně lépe situovaní spoluobčané. Je to proto, že lidé s nízkými příjmy mají často omezený přístup k udržení zdravého životního stylu. Obezita se navíc netýká jen těch, kteří se neustále stravují ve fast foodech. U rodin s nízkými příjmy je vyšší pravděpodobnost, že budou mít nedostatek potravin a ne vždy mají finance na pravidelné stravování.

Domů
Sdílet
Diskuse