Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
8. října 2022 16:12
Čas čtení 2:11

„Klidně, silně a nekompromisně vyjádříme, čeho se bojíme. A to je budoucnost.“ Takto vypadala demonstrace na Václavském náměstí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
„Klidně, silně a nekompromisně vyjádříme, čeho se bojíme. A to je budoucnost.“ Takto vypadala demonstrace na Václavském náměstí
Zdroj: REFRESHER/Adam Smeták

Byli jsme se podívat na demonstraci proti chudobě.

„Lhostejnost k druhým a lhostejnost k osudu celku je přesně tím, co otevírá dveře zlu,“ citoval předseda ČMKOS Josef Středula Václava Havla na demonstraci odborových svazů na Václavském náměstí v Praze. Podle odhadů policie přišly do centra Prahy jednotky tisíc lidí vyjádřit svou nespokojenost s dosavadními kroky vlády ohledně ekonomické a energetické krize. Demonstrovat přišli zástupci odborových organizací, politických stran nebo prostě jen ti, kteří mají strach o budoucnost.

O strachu ostatně mluvil i předseda odborů Středula. „Přišli jsme, abychom klidně, silně a nekompromisně vyjádřili, čeho se bojíme. A to, čeho se bojíme, je budoucnost,“ zahájil demonstraci. 

Na pódiu se vystřídalo několik řečníků, kteří postupně přiblížili problémy v konkrétních oblastech. O podmínkách pracovníků v kultuře hovořil Jiří Dokoupil, předseda Unie orchestrálních hudebníků. Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením České republiky Václav Krása mluvil o potřebě lepší dostupnosti léků pro potřebné osoby. 

23. dubna 2024 14:00 Čas čtení 2:17 Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli

Nefunkční mzdy poštovních pracovníků, které se pohybují okolo 10 tisíc korun, kritizovala předsedkyně odborového svazu zaměstnanců poštovních a telekomunikačních a novinových služeb Jindřiška Budweiserová. Upozornila, že zaměstnanci poštovních služeb stojí často na hranici chudoby, přestože svou práci vykonávají za každých podmínek.

demonstrace
Zdroj: REFRESHER/Adam Smeták

Solidarita s lidmi, nesouhlas s ultrapravicí

Na demonstraci přišlo i několik mladých lidí, kteří chtěli vyjádřit nesouhlas se stávající situací a proti chudobě se vymezit. Řada z nich konkrétní projevy krize dle vlastních slov příliš nepociťuje. Velké problémy ale vnímají ve svém okolí, u rodičů, širší rodiny nebo známých. Na demonstraci přišli vyjádřit solidaritu s lidmi, na které krize dopadá nejvíc.

„Jsem tu za myšlenku boje proti chudobě, protože si myslím, že v těžkých dobách je potřeba podpořit společnost, aby se nebála zimy. Chybí u nás jistota toho, že lidé těžké časy zvládnou. Já osobně nepociťuju žádné existenční potíže, ale lidé v mém okolí zvyšující se ceny a dopady krize pociťují velmi. Ať už na osobní rovině, nebo na rovině podniků, které provozují,“ řekl REFRESHERu jeden z protestujících.

demonstracedemonstracedemonstracedemonstrace
Zobrazit galerii
(12)

„Vláda kašle na lidi. I já musím doma méně topit, nemůžu si toho tolik koupit. Přišel jsem podpořit sociální demokracii a komunistickou stranu,“ popsal další z nich. Právě komunisté byli v řadách protestujících zastoupeni poměrně výrazně. Na akci přišla také bývalá komunistická poslankyně Marta Semelová. Komunisté se mimo dnešní demonstraci účastnili i protivládního protestu s názvem Česká republika na 1. místě. 

Domů
Sdílet
Diskuse