Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
11. října 2022 12:20
Čas čtení 1:12

Zemřel Jaroslav Čejka. Nejslavnější český mim měl 86 let a byl víc než jenom silvestrovská slepice

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Zemřel Jaroslav Čejka. Nejslavnější český mim měl 86 let a byl víc než jenom silvestrovská slepice
Zdroj: ČTK/Myšková Marta

Ve věku 86 let zemřel mim a tanečník Jaroslav Čejka.

O úmrtí informoval server Blesk.cz„S velkým zármutkem oznamujeme, že dnes ráno zemřel ve věku 86 let tanečník a mim Jaroslav Čejka. Poslední rozloučení proběhne na Městském hřbitově v Opavě, kde bude rovněž pohřben. Prosíme o respektování jeho památky a soukromí celé rodiny,“ oznámila podle deníku Čejkova praneteř Barbora Šenfeldová. Snad nejslavnější český mim zemřel v domově pro seniory, kde byl kvůli Parkinsonově a Alzheimerově chorobě upoután na lůžko.

Jak píše Blesk, jedinou společnost Čejkovi v posledních letech života dělala urna s popelem jeho matky Marie Kohoutové, která zemřela v roce 2008. Odmítl ji uložit do rodinného hrobu, jelikož byl na ni údajně velmi fixovaný. 

Čejka hrál například v seriálech Pan Tau a F. L. Věk, televizních pořadech Televarieté, Možná přijde i kouzelník či Pološero. Zároveň vystupoval přibližně ve dvaceti českých filmech. Pravděpodobně i tobě utkvěl v paměti díky svému dokonalému imitování chování slepice – kousku, který pod názvem „Pan Slepice“ předváděl například během silvestrovského vysílání Československé televize. Proslavilo ho také imitování americké zpěvačky Tiny Turner.

5. dubna 2024 9:00 Čas čtení 8:21 Oleg je pohřební průvodce. „My Češi jsme smrt vytěsnili. Vím i o lidech, kteří v noci kamaráda vysypali do Vltavy“ Oleg je pohřební průvodce. „My Češi jsme smrt vytěsnili. Vím i o lidech, kteří v noci kamaráda vysypali do Vltavy“

Mnoho let Jaroslav Čejka tančil na prknech Národního divadla v Praze, kde působil také jako choreograf. Kromě toho ale tančil na pódiích v Opavě, Plzni a Ostravě, procestoval také svět na několika tanečních turné. Například při okupaci sovětskými vojsky v srpnu 1968 se právě nacházel v Paříži, o emigraci uvažoval jen krátce a vrátil se za rodinou do Československa. Později na to zavzpomínal v knizeJaroslav Čejka a jeho bláznivý svět.

V roce 2007 obdržel Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru tanec a balet. V posledních letech své kariéry hrál především ve Směšném divadle Luďka Soboty.

Domů
Sdílet
Diskuse