Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Viktor Kniš
13. října 2022 9:40
Čas čtení 1:22

Dvojnásobným vrahem z Bratislavy je podle všeho 19letý Juraj, syn proruského politika

Kategorie:
News
Uložit Uložené

K útoku se ještě ve středu v noci přihlásil na svém twitterovém profilu. Jeho účet byl dnes ráno zablokován.

Útočník z ulice Zámecká v Bratislavě je Juraj K., informuje Deník N. Jedná se o syna kandidáta strany Vlasť. 

Podle informací deníku spáchal dvojnásobnou úkladnou vraždu před podnikem Tepláreň teprve 19letý mladík, a to zbraní svého otce. 

Střelec byl nalezen mrtev ve čtvrtek ráno nedaleko slovenského ministerstva školství na ulici Jaskový rad. Na místě jsou momentálně desítky policistů. Refresher mluvil se ženou, před jejímž domem se útočník zastřelil. „Já jsem o ničem nevěděla, nic jsem neslyšela. Jsem z toho naprosto v šoku. Včera jsem četla, že střílel na Zámecké, ale toto se dozvídám až od vás, že se zastřelil tady,“ řekla nám. 

Odhalil se na Twitteru

Juraj měl účet na Twitteru s pseudonymem NTMA0315. V minulosti se před podnikem Tepláreň fotil. K záběrům přidával ironické popisy. 

13. října 2022 10:15 Čas čtení 3:01 Reakce na střelbu v Bratislavě: Češi zapálí svíčky před ambasádou, ozval se Kryštof Stupka nebo Jsme fér Reakce na střelbu v Bratislavě: Češi zapálí svíčky před ambasádou, ozval se Kryštof Stupka nebo Jsme fér

Účet NTMA0315 zároveň jako první ve středu informoval o útoku, a to zhruba 10 minut před policií SR. „Necítím žádnou lítost, není to směšné?“ napsal. Během večera ještě přidával fotografie svého obličeje, vysmíval se policistům a komunikoval s lidmi, kteří mu psali komentáře. Twitter tento veřejný účet zablokoval přibližně v 6:00 ráno. 

Mladík na svém profilu několik hodin před střelbou u LGBTI baru Tepláreň zveřejnil více než 60stránkový manifest. V něm se popisuje jako chlapec ze Slovenska, narozený v roce 2003.

V rozsáhlém dokumentu, který redakce Refresheru četla, popisuje motivaci, která jej údajně vedla ke střelbě. Manifest obsahuje sekce, v nichž autor označuje incident za „svou operaci“ a vinu za světové problémy opakovaně svaluje na židovskou komunitu společně s LGBTI komunitou. Mluví o údajné nezbytnosti „boje za bílou rasu“. 

Samotný profil na Twitteru obsahuje desítky příspěvků, ve kterých majitel účtu celé měsíce vzdává úctu pravicovým extremistům či nacistickým pohlavárům. Zároveň jeho účet působí tak, že se na útok dlouho připravoval.

V Praze se dnes ve 12 hodin chystá symbolická solidární akce před slovenskou ambasádou, vyzval k ní Kryštof Stupka, člen vládního Výboru pro sexuální menšiny a delegát České republiky při OSN.

Slovenská redakce Refresheru během celého dne živě sleduje dění v souvislosti se střelbou v Bratislavě, při které zemřeli dva mladí lidé. Minutu po minutě můžeš sledovat na tomto odkaze.

Domů
Sdílet
Diskuse