Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
13. října 2022 10:15
Čas čtení 3:01

Reakce na střelbu v Bratislavě: Češi zapálí svíčky před ambasádou, ozval se Kryštof Stupka nebo Jsme fér

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Reakce na střelbu v Bratislavě: Češi zapálí svíčky před ambasádou, ozval se Kryštof Stupka nebo Jsme fér
Zdroj: Unsplash/Daniel James/volně k užití

Vyjádřila se i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, česká politická reprezentace mlčí.

V centru Bratislavy u baru Tepláreň došlo ve středu večer ke střelbě, na místě zemřeli dva muži. Ve čtvrtek ráno policisté informovali veřejnost, že střelce vypátrali. Našli ho mrtvého. S největší pravděpodobností byla motivem činu nenávist k LGBT+ lidem. Na událost už zareagovaly známé osobnosti.

Kryštof Stupka: Cítím se naštvaný a bezradný, je to obrovská tragédie

Mezi prvními reagoval aktivista, člen vládního Výboru pro sexuální menšiny a delegát České republiky při OSN Kryštof Stupka. „Cítím se naštvaný a bezradný. Je to obrovská tragédie. Projevy nenávisti, ať už z úst politiků, nebo na sociálních sítích, mají své následky,“ uvedl pro Refresher. Rovnost by podle Stupky měla být základním kamenem demokracie a politici by měli projevit solidaritu a jasně se postavit za obhajobu LGBTQ+ práv. „Homofobie zabíjí,“ doplnil.

Právě Kryštof Stupka inicioval na čtvrteční poledne zapálení svíčky před slovenskou ambasádou jako projev solidarity. „Budu rád, když se v 11:59 přidáte k minutě ticha nebo si během dne uděláte čas a přidáte i své vlajky a svíčky,“ vyzval. 

23. dubna 2024 14:00 Čas čtení 2:17 Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli

LGBTQ+ lidem poslal hodně síly a soustrasti do následujících dní a týdnů a členům politické reprezentace na Slovensku i v Česku poslal vzkaz: „Doufám, že pochopí, jaký mohou mít slova dopad, a přijmou takové zákony, aby ukázali, že queer lidé jsou rovni zbytku společnosti, že naše práva jsou lidská práva.“

Vyjádřil se muž, který byl bývalým přítelem a kamarádem zavražděných

Novinář Filip Titlbach na Twitteru sdílel video muže ze Slovenska. Ten v něm přiznává, že jeden ze zavražděných mužů byl jeho bývalý přítel, druhý nejlepší kamarád. „Je to strašné. Nemám k tomu co říct. Několik posledních let jsem aktivně řešil, v jakém stavu komunita je a že máme alespoň nějaké safe spaces. Ani to už není pravda,“ uvedl se slzami v očích. „Bolí mě to, protože to pro mě byli důležití lidé a je konec a nic s tím neudělám,“ dodal.

Vzkaz poslala organizace Jsme fér

Upřímnou soustrast blízkým vyjádřil také web magazín Druhá směna. „Nemlčme, když vidíme homofobii a násilí páchané na queer lidech. Nemlčme, ani když vidíme politiky a političky, jak k tomuto násilí svou rétorikou přispívají. Nemlčme, ani když se násilí dopouští státní orgány, včetně policie,“napsal web na svůj Twitter.

Reagovala také organizace Jsme fér, která se právy LGBTQ+ lidí dlouhodobě zabývá. „Jsme otřeseni zprávou o střelbě v gay baru u našich sousedů a přátel v Bratislavě. Myslíme na oběti útoku i jejich nejbližší, ať už byl motiv jakýkoliv,“ uvedla.

Politoložka Zora Hesová z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy upozornila, že na začátku října hlasovalo 44 poslanců slovenského parlamentu za zákaz vyvěšování duhových vlajek na státních budovách. „28 bylo proti, 55 nehlasovalo, 2 se zdrželi, 21 nebylo přítomno. Návrh neprošel, ale 101 poslanců ze 150 neprojevilo nesouhlas se stigmatizací menšiny,“ připomněla a dodala, že poslanci nesou za tragickou událost také zodpovědnost.

Zuzana Čaputová: Tři roky říkám, že i slova jsou zbraň

Jako první se ze slovenských politických stran vyjádřila opoziční SaS, která potenciální útok na LGBTI+ komunitu odsoudila. „Včera večer jsme zřejmě byli svědky toho, jak se nenávist z internetu může přelít do reality. Útok na známý podnik, kde se setkávala LGBTI komunita, nezničil jen dva životy, ale mnohem více,“ uvedla. 

19. dubna 2024 13:00 Čas čtení 2:27 Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň

„Myslím na nevinné oběti včerejší střelby v Bratislavě a na ty, kteří se po ní už necítí bezpečně,“ napsala po včerejší střelbě slovenská prezidentka Čaputová. „Tři roky říkám, že i slova jsou zbraň. Že my politici jsme zodpovědní za každé jedno slovo, které vyslovíme,“ dodala. Pozůstalým obětí vyjádřila upřímnou soustrast, LGBT komunitě sílu. 

Násilí a extremismus odsoudil také slovenský ministr vnitra Roman Mikulec. „Odsuzuji tento brutální čin o to víc, že se stal na místě, kde se LGBT komunita potkávala a hledala bezpečí. Projevy extremismu a nenávisti vůči této a jakékoli jiné menšině jsou nepřijatelné a nemají v naší společnosti místo,“ napsal.

Domů
Sdílet
Diskuse