Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová
13. října 2022 13:03
Čas čtení 1:28

Prevence rakoviny: S připomenutím lékařských prohlídek či samovyšetření pomůže aplikace Preventivka

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Prevence rakoviny: S připomenutím lékařských prohlídek či samovyšetření pomůže aplikace Preventivka
Zdroj: Loono

Refresher navštívil tiskovou konferenci k nové aplikaci. Za tou stojí nezisková organizace Loono, která se v Česku snaží o vzdělávání veřejnosti a prevenci v několika oblastech zdraví.

Nezisková organizace Loono, která se mimo jiné zaměřuje na prevenci rakoviny, ve čtvrtek představila novou aplikaci Preventivka. Ta uživatelům a uživatelkám pomůže nejen s připomenutím preventivních prohlídek u lékaře, ale i samovyšetřením prsou či varlat. 

Anketa:
Umíš si doma vyšetřit prsa či varlata?
Ano, dělám to pravidelně.
Ano, ale jen když si vzpomenu.
Vůbec nevím, jak toto dělat.
Ano, dělám to pravidelně.
30 %
Ano, ale jen když si vzpomenu.
26 %
Vůbec nevím, jak toto dělat.
44 %

Tři čtvrtiny Čechů preventivní prohlídky zanedbávají

Podle zakladatelky organizace Loono Kateřiny Šédové zanedbává preventivní prohlídky u praktického lékaře až sedmdesát pět procent Čechů. „Až 30 procent úmrtí v Česku lze označit jako preventabilní, to znamená, že by se jim dalo předcházet, kdyby lidé věděli, jak se o své zdraví mají správně starat,“ uvedla na tiskové konferenci k představení aplikace Preventivka.


Preventivka od organizace Loono si klade za cíl nepříliš veselé statistiky změnit. Nová aplikace svým uživatelům mimo jiné připomene termíny všech prohlídek a samovyšetření a vysvětlí, proč jsou takové prohlídky důležité. Nabízí také ověřené informace o zdraví a prevenci nebo pomůže najít odborníka pro zdravotní problém. 

S lidmi, kteří nechodí na preventivní prohlídky, bych zatřásla a řekla jim – podívejte se na mě a na lidi, kteří se stali ambasadory Loono. (Kateřina Šédová)

Preventivku podpořilo několik ambasadorů, kteří si vážným onemocněním prošli či procházejí. Je mezi nimi také herečka a zpěvačka Anna Julie Slováčková. „Myslím si, že prevence je základ úspěchu a že mi život zachránila. Nebo aspoň to, že jsem na nic nečekala a okamžitě jsem k lékaři šla a začala to řešit. S doktorem a vyšetřením jsem měla zkušenost, protože mám v druhém prsu několik nezhoubných nádorů, které jsme pravidelně kontrolovali,“ zdůvodnila, proč je důležité prevenci nepodcenit.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Loono (@loonocz)

Aplikaci si zatím stáhlo přibližně pět tisíc lidí, osm set z nich se podle Šédové objednalo na prohlídku, kterou léta přehlíželi. Samovyšetření si díky aplikaci provedlo skoro pět set lidí, z nichž bezmála šedesát odhalilo problém.

Preventivka se bude podle Šédové dále zlepšovat. V budoucnu by se měla rozšířit například o očkovací kalendář a sekci Poradna. Měla by také obsahovat víc informací o primární prevenci a interaktivní sekci O zdraví.

Nezisková organizace Loono se kromě onkologických onemocnění zabývá také prevencí kardiovaskulárních onemocnění a vzdělává v oblasti reprodukčního a duševního zdraví. V rámci svých aktivit pořádá workshopy a webináře ve školách, firmách i na festivalech. Všechny informace o fungování Loono a novinkách včetně mobilní aplikace Preventivka najdeš na webových stránkách

Domů
Sdílet
Diskuse