Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
13. října 2022 v 20:02
Čas čtení 0:50

VIDEO: Mozkové buňky vypěstované v laboratoři se naučily hrát videohru za pět minut

Kategorie:
News
Uložit Uložené
VIDEO: Mozkové buňky vypěstované v laboratoři se naučily hrát videohru za pět minut
Zdroj: Unsplash/Milad Fakurian/volně k užiít (Ilustrační foto)

Výsledky jsou dobrou zprávou i pro léčbu neurologických onemocnění.

Vědci v laboratoři vypěstovali mozkové buňky, které se naučily hrát videohru Pong ze 70. let. Orgán nazvaný DishBrain obsahuje 800 tisíc neuronů, které žijí a pracují v tandemu. Podle serveru Independent se podobá skutečnému mozku mnohem více než umělá inteligence, které trvá 90 minut, než přijme počítačový úkol. 

Fakt, že se DishBrain naučil hrát arkádovou hru Pong za pouhých pět minut, ukazuje, že neurony mohou přizpůsobit svou aktivitu tak, aby plnily konkrétní úkol. A po poskytnutí zpětné vazby se mohou naučit plnit tento úkol lépe. 

Naděje pro testování neurologických onemocnění

Buňky orgánu jsou kultivovány v Petriho miskách na mikroelektrodových soustavách, které snímají jejich aktivitu. „Ukázali jsme, že můžeme interagovat s živými biologickými neurony takovým způsobem, který je donutí modifikovat jejich aktivitu, což vede k něčemu, co se podobá inteligenci,“ uvedl hlavní autor a vědecký ředitel biotechnologického start-upu Cortical Labs Brett Kagan.

Výsledky vrhají naději na vývoj nových léčebných postupů proti Alzheimerově chorobě a dalším neurologickým onemocněním. „DishBrain nabízí jednodušší přístup k testování fungování mozku a získání poznatků o oslabujících stavech, jako je epilepsie a demence,“ dodal generální ředitel společnosti Cortical Hon Weng Chong.

2. května 2024 v 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Technologie má podle ScienceDaily také potenciální využití ve výpočetní technice a také při studiu nejrůznějších mozkových aktivit, od vlivu léků a drog na mozkovou činnost až po vývoj inteligence.

Domů
Sdílet
Diskuse