Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
15. října 2022 10:40
Čas čtení 1:37

Starokatolická církev schválila možnost žehnat stejnopohlavním partnerstvím, biskupkou se nově může stát žena

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Starokatolická církev schválila možnost žehnat stejnopohlavním partnerstvím, biskupkou se nově může stát žena
Zdroj: Pixabay

Církev kromě možnosti žehnat stejnopohlavním partnerstvím odhlasovala velkou většinou umožnění kněžského a biskupského svěcení žen.

Starokatolická církev v Česku schválila možnost žehnat stejnopohlavnímu partnerství. Církev také odsoudila nenávistný útok proti LGBT+ lidem v Bratislavě a odhlasovala umožnění kněžského a biskupského svěcení žen. Informovala o tom na Facebooku.

Podpora LGBT+ lidem

„Synoda souhlasí s možností žehnání na cestu společným životem v lásce a věrnosti dvěma partnerům, kteří nemohou uzavřít v církvi manželství, a pověřuje biskupa zpracováním a vydáním příslušných liturgických textů, které vhodným způsobem odliší obřady žehnání partnerství a uzavírání manželství,“shodla se synodní rada.

Synoda je nejvyšší orgán Starokatolické církve v ČR a schází se jednou za tři roky. Jejími členy jsou všichni faráři a administrátoři farností, zástupci ostatních duchovních a laičtí delegáti ze všech farností. Synodě předsedá biskup.

Starokatolická církev v Česku oficiálně existuje od roku 1877 a před druhou světovou válkou měla převážně německojazyčné věřící. V současnosti má na našem území 23 farností a společenství.

V prohlášení doplnila, že k zavedení žehnání stejnopohlavnímu partnerství přistoupila po tříletém konzultačním procesu. „Požehnání partnerství není manželstvím, ale je určené pro páry, které manželství uzavřít z různých důvodů nemohou. Do této skupiny patří i páry osob stejného pohlaví,“ stojí v prohlášení.

Formou zvláštního prohlášení se Starokatolická církev vyjádřila také k nedávnému útoku proti LGBT+ lidem v Bratislavě. Vyjádřila obavy nad nárůstem napětí ve společnosti a nenávisti, která je často namířená vůči sexuálním, náboženským, národnostním i etnickým menšinám a odsoudila „brutální vraždu členů LGBT+ komunity“. „Verbální projevy nenávisti jsou pramenem násilí, proto vyzýváme zodpovědné lidi v církvích i ve veřejném životě k budování společnosti pro všechny lidi bez rozdílu,“ doplnila.

Biskupkou nebo kněží se může stát i žena

Synoda Starokatolické církve se také usnesla, že možnost svěcení do všech tří stupňů – jáhna, kněze i biskupa – umožní pro všechny pokřtěné bez rozdílu pohlaví. „Všichni věřící se skrze jeden křest těší před Bohem téže vykoupené důstojnosti, a proto ve Starokatolické církvi v ČR mohou muži i ženy bez rozdílu přijímat svátostné svěcení do apoštolské služby diakonátu, presbyterátu a episkopátu,“ stojí v usnesení.

Jáhenské svěcení je pro ženy v Česku možné od roku 2003, vysvěceny byly od té doby jen čtyři ženy. Kněžské a biskupské svěcení je jim umožněno až nyní. „Zařazujeme se tak po bok většiny starokatolických a anglikánských církví ve světě,“ okomentoval rozhodnutí teolog, religionista a kněz Petr Jan Vinš.

Domů
Sdílet
Diskuse