Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Jana Chovancová
15. října 2022 17:41
Čas čtení 1:15

Aljaška poprvé v historii zrušila sezónu lovu krabů sněžných, téměř žádní už nezbyli

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Aljaška poprvé v historii zrušila sezónu lovu krabů sněžných, téměř žádní už nezbyli
Zdroj: Getty Images/Buddhika Weerasinghe

Počet krabů sněžných na Aljašce prudce klesá, jejich množství se za poslední dva roky snížilo o 90 procent.

Aljašský úřad pro ryby a zvěř poprvé v historii zrušil sezónu lovu krabů sněžných. Důvodem je klesající počet tohoto druhu, píší Vice News a CBS.

Za poslední dva roky se jejich množství snížilo o 90 procent. Výzkumníci zatím nepřišli na příčinu tohoto poklesu, ale shodují se na tom, že hlavním faktorem je změna klimatu.

„Chápeme, že zastavení lovu krabů bude mít značný vliv na lovce, průmysl a komunity. ADF&G však musí tyto vlivy vyvážit poskytnutím dlouhodobé ochrany a zajištěním udržitelnosti populace těchto živočichů,“ uvedlo v tiskové zprávě aljašské ministerstvo pro ryby a zvěř a dodává, že vzhledem k současnému stavu se musí řízení populace kraba sněžného v Beringově moři zaměřit na jeho zachování a obnovu. V současnosti se proto vyvíjí úsilí ke zlepšení vědeckých poznatků a pochopení dynamiky populace kraba. 

Beringovo moře, které je domovem těchto živočichů, čelilo v letech 2017 až 2019 radikálnímu oteplení. Krabi sněžní, kterým se daří ve studené vodě, v těchto podmínkách nedokázali přežít. Přesto se ve studiích zjistilo, že zvířata nemigrují do chladnějších vod, proto v rybářích stále žila naděje, že najdou své úlovky na obvyklých místech.

Za rok přišla Země o miliardu krabů

Avšak opak byl pravdou. Rybáře zaskočily prázdné sítě. „Byl to boj. Vytahovali jsme téměř prázdné sítě. Prohledávali jsme několik kilometrů oceánského dna a nevytáhli jsme ani sto krabů,“ řekl Gabriel Prout, komerční farmář.

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Zákaz lovu krabů tak negativně ovlivnil i lidi, kteří se prodejem krabů na Aljašce živili. V minulých letech získali z prodeje kraba sněžného více než 200 milionů dolarů. S podnikáním musí skončit, protože příslušné orgány nezajistily dostatečnou ochranu krabů, která by mohla obnovit jejich populaci. 

Za poslední dva roky zmizela přibližně jedna miliarda krabů. Vědci se obávají, že jejich nečekaný úbytek je precedentem toho, jak mohou zvířecí druhy ovlivňovat rychlé změny klimatu. Klimatické změny navíc způsobily i pokles výskytu lososů v říčních systémech Yukon a Kuskokwim, což poškodilo komerční a rekreační rybolov. 

Domů
Sdílet
Diskuse