Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ivan Koribanič
16. října 2022 11:32
Čas čtení 1:11

Slovenský moderátor se vyoutoval v televizním pořadu. Vyzval známé osobnosti, aby učinily to samé

Kategorie:
Politika
Uložit Uložené
Slovenský moderátor se vyoutoval v televizním pořadu. Vyzval známé osobnosti, aby učinily to samé
Zdroj: ta3/propagační materiál

„A ti, kteří mi chcete poslat nenávistné zprávy, jděte raději za svými dětmi, které jste možná týden neviděli, a zajímejte se o ně,“ vzkázal.

Slovenský moderátor politické diskuse TA3 V politike Rastislav Iliev na úvod pořadu svým hostům Györgyovi Gyimesimu z OĽaNO, Janě Bittó Cigánikové ze SaS a Eriku Tomášovi z Hlasu-SD přečetl nejznámější homofobní výroky současných politiků, se kterými následně konfrontoval své hosty.

György Gyimesi na úvod odsoudil tragédii, která se stala v Bratislavě na Zámecké ulici v podniku pro LGBT+ lidi. Zároveň dodal, že „necítí žádnou zodpovědnost za oběti“, protože střelec byl podle jeho slov radikalizován útoky ve Spojených státech a na Novém Zélandu.

Jana Bittó Cigániková se při prvních slovech rozplakala a tragédii označila i za vlastní selhání. Za homofobní výrok svého šéfa Richarda Sulíka se omluvila.

Jak Erik Tomáš, tak ani samotná strana Hlas-SD se k celé tragédii dosud nevyjádřili. Tomáš to odůvodnil tím, že jde o politizaci situace. „Toto téma se evidentně dotýká i vás, pane moderátore,“ odsoudil proto tuto tragédii a vyjádřil upřímnou soustrast.

Moderátor Rastislav Iliev veřejně vyzval politiky, herce a celou společnost, aby podpořili LGBT+ lidi, přičemž se k nim sám přihlásil. „A ti, kteří mi chcete poslat nenávistné zprávy, jděte raději za svými dětmi, které jste možná týden neviděli, a zajímejte se o ně.“

Vyzval také osobnosti, aby se nebály přihlásit k LGBT+ komunitě.

Gyimesi na výzvu konkrétní pomoci, jakou by LGBT+ lidem na Slovensku nabídl, řekl, že nikomu nepomůže, bude-li z vládní budovy viset duhová vlajka. Důležité je podle něj mluvit o pomoci při dědění, čerpání neschopnosti či nahlédnutí do zdravotní dokumentace.

15. února 2024 10:00 Čas čtení 7:56 AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko

„Jsem za to, aby se ve školách vedlo k toleranci. Nejen k LGBT komunitě, ale ke všem menšinám,“ řekl György Gyimesi. Sám však neví, jestli by podpořil změnu v učebních osnovách.

Jana Bittó Cigániková ve školách toleranci vidí. Chybí jí však tolerance přímo k LGBT+ lidem. „Namísto toho, aby se o tom mluvilo, narážíme na odpor u křesťansky orientovaných politiků,“ dodala Cigániková.

Domů
Sdílet
Diskuse