Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
20. října 2022 16:27
Čas čtení 1:23

Příští pandemii může zavinit tání ledovců, vyplývá to z průzkumu arktického jezera

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Příští pandemii může zavinit tání ledovců, vyplývá to z průzkumu arktického jezera
Zdroj: Pxhere/CC0/volně k užití

Analýza arktického jezera naznačila, že viry a bakterie uzavřené v ledu by se mohly znovu probudit a infikovat divokou zvěř.

Podle nejnovějších údajů by budoucí pandemie nemusela pocházet od ptáků nebo netopýrů, ale z hmoty, kterou obsahují tající ledovce. Alespoň to ukázala analýza půdních a jezerních sedimentů z kanadského jezera Hazen, největšího arktického sladkovodního jezera na světě.

Riziko se v blízkosti tajících ledovců zvyšuje

Vědci v čele se Stéphane Aris-Brosou z univerzity v Ottawě odebrali vzorky půdy a sedimentů z jezera Hazen, v jehož blízkosti protékalo malé, střední a velké množství tající vody z místních ledovců. V těchto vzorcích následně sekvenovali geny DNA a RNA a identifikovali znaky, které se shodují se známými viry. Sestavili algoritmus, který vyhodnotil pravděpodobnost, že tyto viry infikují nepříbuzné skupiny organismů.

20. října 2022 14:06 Čas čtení 1:00 V Praze proběhne východoevropská stávka za klima V Praze proběhne východoevropská stávka za klima

Ve výsledku přišli na to, že riziko virové nákazy, tedy chvíle, kdy virus infikuje nového hostitele, je nejvyšší právě v blízkosti tajících ledovců. Zjištění naznačila, že s tím, jak rostou globální teploty v důsledku klimatických změn, se zvyšuje i pravděpodobnost, že se viry a bakterie uzavřené v ledovcích a permafrostech (trvale nebo dlouhodobě zmrzlá půda polárních a subpolárních oblastí, pozn. red.) mohou znovu probudit a infikovat místní volně žijící živočichy. Riziko zvyšuje i fakt, že se výskyt těchto živočichů posouvá blíže k pólům.

Recept na katastrofu?

Tání ledovců je kvůli klimatickým změnám a globálnímu oteplování stále palčivějším problémem. Navíc nejde o první studii, podle které se dosud neznámé viry v blízkosti tajících ledovců nacházejí. Deník The Guardian jako příklad uvádí epidemii antraxu, bakteriálního onemocnění, které propuklo na Sibiři v roce 2016 a při němž přišlo o život malé dítě a dalších sedm lidí se nakazilo. Příčinou této epidemie byla vlna veder, která rozpouštěla permafrost a odhalila infikovanou sobí mršinu.

V roce 2014 se vědcům z Národního centra pro vědecký výzkum v Aix-Marseille ve Francii povedlo oživit obří virus izolovaný ze sibiřského permafrostu, a poprvé po 30 000 letech se tak stal opět infekčním. Autor studie Jean-Michel Claverie tehdy BBC řekl, že odhalení takových ledových vrstev by mohlo být „receptem na katastrofu“.

Podle Aris-Brosou ale předpověď vysokého rizika šíření není totéž jako předpověď skutečného šíření nebo pandemie. „Dokud se viry a jejich vektory přenosu nevyskytují v prostředí současně, pravděpodobnost dramatických událostí zůstává zřejmě nízká,“ uvedla.

Domů
Sdílet
Diskuse