Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
20. října 2022 15:44
Čas čtení 1:05

Bezpečnostní síly v Íránu zabily dalšího teenagera. Dle médií tlačí na rodinu, aby mlčela

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Bezpečnostní síly v Íránu zabily dalšího teenagera. Dle médií tlačí na rodinu, aby mlčela
Zdroj: Twitter/Iran HRM

Rodiče zpočátku netušili, co se jejich synovi po protestech stalo. Teprve druhý den jim zatelefonovali z ministerstva školství a řekli jim, aby si ho vyzvedli na místní policejní stanici. Tam jim policie oznámila, že je Abolfazl mrtvý.

Íránské bezpečnostní síly zabily ve městě Mašhad mladého chlapce, který se zúčastnil protivládních protestů. Podle lékařské zprávy na něj bylo vystřeleno brokovnicí ze vzdálenosti menší než jeden metr. Informoval o tom server BBC.

Sedmnáctiletý Abolfazl Adinezadeh odešel 8. října ze školy, aby se připojil k protivládním protestům, ale domů se již nevrátil. Přesto se úřady k jeho úmrtí nevyjádřily. V úmrtním listu, který získalo britské BBC, se uvádí, že zemřel na následky poškození jater a ledvin způsobené střelou z brokovnice. Zdroje citovaly lékaře, který uvedl, že bylo na chlapce vystřeleno ze vzdálenosti menší než jeden metr.


Abolfazlovi rodiče zpočátku netušili, co se jejich synovi po protestech stalo. Teprve druhý den jim zatelefonovali z ministerstva školství a řekli jim, aby si ho vyzvedli na místní policejní stanici. Když tam však dorazili, policie jim oznámila, že je jejich syn mrtvý.


Podle zdrojů BBC policie varovala Abolfazlova otce, aby nemluvil s médii. Zdroje uvedly, že na rodinu byl dokonce vyvíjen nátlak, aby řekla, že jejich syn byl členem Basídže, polovojenské jednotky, která se podílí na násilném potlačování protestů, a jeho smrt tak byla svalena na protestující.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Protesty, které v Íránu vypukly po smrti dvaadvacetileté Mahsy Amini 16. září, se staly jedněmi z nejodvážnějších a největších protestů proti íránským vládcům od revoluce v roce 1979. Mnozí je označují za velkou feministickou revoluci. Podle serveru Iran Human Rights Monitor bylo při těchto protestech zavražděno bezpečnostními složkami již 26 dětí.

Domů
Sdílet
Diskuse