Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
26. října 2022 13:14
Čas čtení 1:04

K chudým lidem se přistupuje s předsudky, je to podobné jako rasismus nebo sexismus, řekl zpravodaj OSN

Kategorie:
News
Uložit Uložené
K chudým lidem se přistupuje s předsudky, je to podobné jako rasismus nebo sexismus, řekl zpravodaj OSN
Zdroj: EAPN

Chudoba komplikuje lidem životy a předsudky znemožňují se z její pasti vymanit. K předsudkům vůči chudým lidem by se mělo přistupovat stejně jako k rasismu, tvrdí Olivier De Schutter.

K předsudkům vůči chudým lidem by se mělo přistupovat stejně jako k rasismu nebo sexismu. Řekl to zpravodaj OSN Olivier De Schutter. Předpojatost vůči chudobě podle něj ničí lidem životy, a proto možnost vymanit se z finančně nezabezpečených sociálních vrstev může být podle něj ještě těžší. Informuje o tom The Guardian.

„Svět se konečně probouzí a uvědomuje si nespravedlnost rasismu, sexismu a dalších forem diskriminace a zavádí zákony, které jim brání ničit lidské životy. Stejně vážně je třeba přistupovat i k chudobě,“ řekl De Schutter. Předsudky vůči chudým lidem se prý projevují například při výběrových řízeních. K lidem, kteří žijí v chudších oblastech, se přistupuje s despektem a mají menší šanci se na pracovní pozici dostat.

Dle De Schutterových slov je důležité se vymanit z předpokladu, že si lidé za svou špatnou životní úroveň mohou sami. Zároveň si je vědom, že kvůli víře v meritokracii jej mnoho politiků odsoudí. Přesvědčení, že úspěch lidí ovlivňují pouze jejich schopnosti, prý panuje především v zemích, kde je nerovnost mezi lidmi poměrně vysoká.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Podle části odpůrců je těžké definovat chudobu, protože na rozdíl například od genderu není součástí lidské identity. Podle De Schuttera je toto tvrzení sice postaveno na správných základech, ale netečnost vůči chudobě může lidem z nižších společenských vrstev zkomplikovat cestu ven z pastí chudoby.

„Myslím, že existuje reálné riziko, že lidé v chudobě nebudou mít takový prospěch, jaký by měli mít z jakýchkoli opatření sociální ochrany, která budou zavedena na ochranu lidí v chudobě před úspornými opatřeními, která pravděpodobně budeme přijímat, a tak se prohloubí rozdíly mezi lidmi v chudobě a nejbohatší částí populace – a dokonce i střední třídou,“ řekl.

Domů
Sdílet
Diskuse