Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
1. listopadu 2022 19:17
Čas čtení 0:57

Nový rekord: Nejdelší osobní vlak na světě má sto vagonů a dlouhý je skoro dva kilometry. Jel scénickou trasou přes Alpy

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Nový rekord: Nejdelší osobní vlak na světě má sto vagonů a dlouhý je skoro dva kilometry. Jel scénickou trasou přes Alpy
Zdroj: Profimedia

Švýcarská železniční společnost se o víkendu postarala o rekord. Na cestu vypravila nejdelší osobní vlak na světě.

Společnost Rhétská dráha vypravila 1 906 metrů dlouhý vlak složený ze 100 vagonů po trase Albula z Predy do Bergünu, která je zapsaná na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Informuje o tom server NZ Herald. Vlak vyjel v sobotu přesně ve 14:20 a do Bergünu dorazil o hodinu a deset minut později, mezitím projel 22 šroubovitými tunely a 48 mosty. Pouze jeho sestavení trvalo celou páteční noc.

Na rekordmana mezi osobními vlaky se přišlo podívat až 3 000 lidí. Ředitel železniční společnosti Renato Fasciati uvedl, že cílem pokusu o rekord bylo zdůraznit technické úspěchy země a oslavit 175 let švýcarských železnic. 

„Po intenzivních přípravách máme obrovskou radost, že se nám podařilo dosáhnout tohoto světového rekordu. Nejenže jsme zde v Bergünu zažili nádherný železniční festival, ale díky našim oddaným partnerům, sponzorům a neuvěřitelně obětavému týmu jsme se mohli prezentovat po celém světě jako fascinující a inovativní horská železnice,“ uvedl.

Fasciati s diplomem za Guinnessův rekord v ruce pro server ABC News zároveň řekl, že zajištění bezpečné jízdy tak dlouhého vlaku bylo velmi náročné. Na plynulou jízdu dohlíželo sedm strojvedoucích a 21 techniků. 

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Jen málo zemí má tak hustou železniční síť jako Švýcarsko, které má podle portálu Railbookers 315 kilometrů kolejí na tisíc kilometrů čtverečních rozlohy. První vlak tu vyjel 9. srpna 1847 a spojil Curych s Bádenskem.

Domů
Sdílet
Diskuse