Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
1. listopadu 2022 19:17
Čas čtení 0:57

Nový rekord: Nejdelší osobní vlak na světě má sto vagonů a dlouhý je skoro dva kilometry. Jel scénickou trasou přes Alpy

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Nový rekord: Nejdelší osobní vlak na světě má sto vagonů a dlouhý je skoro dva kilometry. Jel scénickou trasou přes Alpy
Zdroj: Profimedia

Švýcarská železniční společnost se o víkendu postarala o rekord. Na cestu vypravila nejdelší osobní vlak na světě.

Společnost Rhétská dráha vypravila 1 906 metrů dlouhý vlak složený ze 100 vagonů po trase Albula z Predy do Bergünu, která je zapsaná na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Informuje o tom server NZ Herald. Vlak vyjel v sobotu přesně ve 14:20 a do Bergünu dorazil o hodinu a deset minut později, mezitím projel 22 šroubovitými tunely a 48 mosty. Pouze jeho sestavení trvalo celou páteční noc.

Na rekordmana mezi osobními vlaky se přišlo podívat až 3 000 lidí. Ředitel železniční společnosti Renato Fasciati uvedl, že cílem pokusu o rekord bylo zdůraznit technické úspěchy země a oslavit 175 let švýcarských železnic. 

„Po intenzivních přípravách máme obrovskou radost, že se nám podařilo dosáhnout tohoto světového rekordu. Nejenže jsme zde v Bergünu zažili nádherný železniční festival, ale díky našim oddaným partnerům, sponzorům a neuvěřitelně obětavému týmu jsme se mohli prezentovat po celém světě jako fascinující a inovativní horská železnice,“ uvedl.

Fasciati s diplomem za Guinnessův rekord v ruce pro server ABC News zároveň řekl, že zajištění bezpečné jízdy tak dlouhého vlaku bylo velmi náročné. Na plynulou jízdu dohlíželo sedm strojvedoucích a 21 techniků. 

23. února 2024 8:00 Čas čtení 7:44 Marka lego baví i živí: „Cena lega roste i víc než zlato. Můj největší model má cenu jako malý dům, jde o miliony“ Marka lego baví i živí: „Cena lega roste i víc než zlato. Můj největší model má cenu jako malý dům, jde o miliony“

Jen málo zemí má tak hustou železniční síť jako Švýcarsko, které má podle portálu Railbookers 315 kilometrů kolejí na tisíc kilometrů čtverečních rozlohy. První vlak tu vyjel 9. srpna 1847 a spojil Curych s Bádenskem.

Domů
Sdílet
Diskuse