Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
2. listopadu 2022 11:10
Čas čtení 1:09

Daniel Radcliffe vysvětlil, proč se postavil proti slovům J. K. Rowling o queer a trans lidech

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Daniel Radcliffe vysvětlil, proč se postavil proti slovům J. K. Rowling o queer a trans lidech
Zdroj: Warner Bros./propagační materiál

„Ne všichni ze série Harry Potter si myslí totéž,“ řekl herec.

Autorka knižní série Harryho Pottera J. K. Rowling v roce 2020 pobouřila společnost, když na Twitteru sdílela transfobní vyjádření. Proti němu se ohradila nejen veřejnost, ale také někteří herci z Harryho Pottera. Jedním z největších kritiků slov J. K. Rowling je Daniel Radcliffe, podle kterého jsou i transgender ženy ženami a je důležité o tom mluvit, píší Variety a IndieWire.

7. června 2020 10:27 Čas čtení 2:37 J. K. Rowling čelí veřejnému lynčování za příspěvky o transsexuálech. Říci pravdu není nenávistné, tvrdí slavná spisovatelka J. K. Rowling čelí veřejnému lynčování za příspěvky o transsexuálech. Říci pravdu není nenávistné, tvrdí slavná spisovatelka

Daniel Radcliffe na slova J. K. Rowling reagoval otevřeným dopisem, ve kterém uvedl, že „transgender ženy jsou ženy“. V novém rozhovoru pro IndieWire se pak rozpovídal o tom, proč považoval za důležité vystoupit z davu a postavit se proti slovům hvězdné autorky, díky níž se dostal na vrchol.

„Důvodem, proč jsem cítil, že musím něco říct, bylo to, že jsem se setkal s mnoha queer a trans dětmi, mladými lidmi, kteří se s Potterem velmi ztotožnili. Když jsem je pak v onen den viděl zraněné, chtěl jsem, aby věděli, že ne všichni herci z Harryho Pottera to tak cítí. Bylo to opravdu důležité,“ uvedl.

„Bylo to opravdu důležité. Projekt The Trevor Project (na němž Radcliffe sdílel svůj otevřený dopis, pozn. red.) se zaměřuje na prevenci sebevražd LGBTQ+ lidí. Spolupracuji s ním už více než 10 let a nedokázal bych se sám na sebe podívat do zrcadla, kdybych nic neřekl,“ dodal. 

J. K. Rowling
Zdroj: Taylor Hill/FilmMagic

Radcliffe dopisem reagoval na slova J. K. Rowling, která napsala: „Pokud pohlaví není skutečné, neexistuje přitažlivost mezi stejným pohlavím. Pokud pohlaví není skutečné, tak smažete reálné zážitky žen na celém světě. Znám a miluji trans osoby, ale smazat koncept pohlaví znamená, že odstraníte schopnost mnohých smysluplně diskutovat o jejich životech. Říci pravdu není nenávistné.“

17. dubna 2024 14:00 Čas čtení 4:25 Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí

Podle filmového Harryho Pottera jsou trans ženy ženami a jakékoli opačné tvrzení stírá identitu a důstojnost trans lidí a je v rozporu se všemi radami odborných zdravotnických sdružení.

Domů
Sdílet
Diskuse