Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková ČTK
5. listopadu 2022 15:00
Čas čtení 2:16

Česko by mohlo přijmout euro v roce 2030, míní Pekarová Adamová

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Česko by mohlo přijmout euro v roce 2030, míní Pekarová Adamová
Zdroj: Pixabay/martaposemuckel/volně k užití

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová označila na sobotní stranické programové konferenci v Praze rok 2030 za naprosto realistický pro přijetí společné evropské měny euro.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na sobotní stranické programové konferenci v Praze označila za realistický termín pro přijetí společné evropské měny rok 2030. K přijetí eura se Česká republika zavázala při vstupu do EU. Pekarová Adamová v projevu uvedla, že tento závazek sice v nynějším programovém prohlášení kabinetu není, v programu příští vlády by už ale stanovení data být mělo. Informuje o tom ČTK.

Česko je jednou z posledních zemí EU bez eura 

Debaty o přijetí společné evropské měny v Česku se vedou od vstupu země do Evropské unie a neustále budí vášně. Odborníci se nicméně shodují, že krok je v nejbližší době zatím nereálný. „Je to nereálné v nejbližší době a nebylo by to správné. Přijdeme o instrumenty České národní banky. Staneme se závislejšími,“ citoval iRozhlas v létě místopředsedu sněmovny Karla Havlíčka (ANO).

Poté, co v lednu euro přijme Chorvatsko, se Česká republika stane jednou z posledních sedmi unijních zemí s vlastní měnou. Jak dodává Radiožurnál, podpora zavedení eura v ČR meziročně vzrostla, stále ale patří k nejnižším v rámci zemí EU, které společnou měnu nemají.

Markéta Pekarová Adamová
Zdroj: se souhlasem Markéty Pekarové Adamové

Ocenila i pomoc Ukrajině

Pekarová Adamová v projevu dále mluvila i o tom, že očekává debatu o zvýšení věku pro odchod do důchodu. Ta je ale podle ní nezbytná. „Z důchodové reformy, která přinese udržitelné důchody, nikdy nesmíme slevit,“ řekla také předsedkyně strany. 

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Za stále aktuální problém pokládá klimatickou krizi, která nyní podle ní ustoupila do pozadí jen zdánlivě. S ohledem na dozvuky epidemie covidu-19 a rozpoutání války na Ukrajině Pekarová Adamová uvedla, že nynější vláda převzala správu země v nejhorší možné situaci.

Kromě toho ale také podle ČTK ocenila českou pomoc Ukrajině po ruské vojenské invazi letos v únoru. „Nechci si ani představovat, jak by se k pomoci Ukrajině stavěly současné opoziční strany, pokud by se dostaly do vlády,“ uvedla. Ukrajinci podle ní bojují i za českou svobodu a bezpečí a pomoc vnímá jako základní povinnost. Předsedkyně TOP 09 vyzdvihla to, že ve straně ani ve vládě nezaznamenala ani náznakem pochybnost o tom, zda pomáhat Ukrajině.

„Česko se zbavilo oligarchy, který má Orbána za vzor“

Pekarová Adamová rovněž prohlásila, že pokud má strana působit z vládních pozic i v příštím volebním období, musí spolupracovat s nynějšími koaličními partnery ODS a KDU-ČSL. V narážce na předsedu ANO Andreje Babiše řekla, že díky koaliční spolupráci se podařilo zbavit Česko oligarchy, který pošilhává po maďarském premiérovi Viktoru Orbánovi jako po svém vzoru.

2. listopadu 2022 6:00 Čas čtení 5:47 Kandidáti na prezidenta 2023: Kolik vydělávají a jak financují kampaň Kandidáti na prezidenta 2023: Kolik vydělávají a jak financují kampaň

Předsedkyně TOP 09 mluvila také o protestních shromážděních na pražském Václavském náměstí s účastí desítek tisíc lidí. Nepokládá je za demonstrace protivládní, ale za protisystémové. „A tím systémem, proti kterému jsou vedeny, je demokracie,“ varovala a zdůraznila nutnost sociálního smíru.

Před ohrožením demokracie varoval i místopředseda TOP 09 a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. „Ta budoucnost je udržet v České republice demokracii, ta budoucnost je nepustit demokracii populistům,“ řekl. Ministryně pro vědu Helena Langšádlová varovala nejen před ruskou hrozbou, ale také před čínskou hrozbou. „Máme obrovskou závislost na mnoha strategických produktech,“ poznamenala.

Europoslanec Luděk Niedermayer míní, že pro budoucnost TOP 09 bude zásadní úspěch kabinetu. Vládní strana TOP 09 proti minulému volebnímu období zdvojnásobila počet svých poslanců na 14. V Senátu po letošních volbách vzrostl počet jeho členů nominovaných TOP 09 o jednoho na šest. Strana má také dva europoslance. V současných sněmovních volebních modelech přisuzují agentury TOP 09 – pokud by kandidovala samostatně – zisk zhruba čtyř až šesti procent hlasů. Pohybuje se tedy kolem pětiprocentní hranice stanovené pro vstup do dolní komory.

Domů
Sdílet
Diskuse