Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
6. listopadu 2022 20:43
Čas čtení 1:05

Ravioly s vykulenýma očima i průhledný úhoř. Vědci našli na dně oceánu bizarní živočichy

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ravioly s vykulenýma očima i průhledný úhoř. Vědci našli na dně oceánu bizarní živočichy
Zdroj: Museums Victoria/Benjamin Healley

Hluboko ve vodách u australského pobřeží objevili vědci záhadné tvory.

Více než 2 500 kilometrů od Perthu leží Kokosové ostrovy (dříve Keelingovy ostrovy), jedna z nejodlehlejších australských komunit. Právě zde vědci z expedice CSIRO RV Investigator dokončují první mapování biodiverzity a mořského dna na světě, informuje ABC News. Vody jsou tu hluboké, temné a nehostinné – není tu ani mnoho světla, ani přemíra potravy. I přesto – nebo možná právě proto – zde řada živočichů spokojeně žije.

Během 35 dní prozkoumal vědecký tým 13 tisíc kilometrů mořského dna a odhalil starobylé mořské hory, sopečné kužely, kaňony i vyhaslé sopky vytvořené před 140 až 50 miliony let. Kromě toho ale také posádka objevila bizarně vypadající živočichy, z nichž až jedna třetina může být pro vědu zcela nová.

Průhledný úhoř i kousek roztomilé „ravioly“

Podle Science Alert mezi ně patří i potenciálně nový druh slepého úhoře s lepkavou průhlednou kůží. „Tyto ryby mají opravdu zmenšené oči. Když se podíváte na obrázek, zjistíte, že jsou jako malé zlaté prohlubně v kůži. Mají volnou, ochablou, želatinovou kůži a jsou neuvěřitelně vzácné,“ popsala vedoucí manažerka sbírek Museums Victoria Dianne Bray.

uhor
Zdroj: Museums Victoria/Benjamin Healley

Větší pozdvižení mezi vědci i na sociálních sítích ovšem vzbudil rozkošný hlubinný netopýr, který vypadá jako kousek uvařených raviol s vykulenýma očima. Tento malý podivný tvor se podle Bray šoupá po mořském dně na malých ploutvičkách: „Jsou to malí příbuzní rybaříků. Mají malou návnadu, která je umístěna v prohlubni na čenichu, kterou mohou pohybovat, aby přilákali kořist.“

24. ledna 2024 8:00 Čas čtení 3:31 Terapie štěněcí láskou. Navštívili jsme jógu, při které se můžeš pomazlit. Pomáhá lidem i psům Terapie štěněcí láskou. Navštívili jsme jógu, při které se můžeš pomazlit. Pomáhá lidem i psům

Tým také objevil například kraba poustevníka, který jako schránku využil hlubokomořský korál zoanthid. V oblasti žije i nespočet nádherných mořských okurek, spousta mořských hvězdic a mořských plžů. Po návratu lodi na pevninu budou odebrané vzorky zkoumat taxonomové, aby potvrdili jejich identitu nebo popsali nové druhy.

podmorsky netopyr
Zdroj: Museums Victoria/Benjamin Healley
Domů
Sdílet
Diskuse