Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
7. listopadu 2022 13:10
Čas čtení 1:43

Na 69 % Ukrajinců, kteří ze země odešli před válkou, se chce vrátit domů, ukazuje nový průzkum

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Na 69 % Ukrajinců, kteří ze země odešli před válkou, se chce vrátit domů, ukazuje nový průzkum
Zdroj: TASR/AP

Mezinárodní organizace pro migraci zjišťovala potřeby a záměry Ukrajinců, kteří do Česka odešli kvůli válce.

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) zveřejnila výsledky průzkumu, ve kterém mapovala potřeby a záměry Ukrajinců, kteří do Česka prchli před válkou a získali zde dočasnou ochranu. Z dat IOM vyplynulo, že na 69 % Ukrajinců se chce vrátit do své země, a to jakmile to bude bezpečné. Nejčastějším důvodem návratu je shledání s rodinou, ale také to, že najít si práci v Česku není pro Ukrajince jednoduché. 

7. listopadu 2022 8:00 Čas čtení 0:59 Kyjev se připravuje na úplný blackout a možnou evakuaci Kyjev se připravuje na úplný blackout a možnou evakuaci
Mezinárodní organizace pro migraci se dotazovala 1 312 respondentů starších 18 let, a to ve dnech 1. srpna až 30. září 2022. Data byla sesbírána dotazníkovým šetřením DTM (Displacement Tracking Matrix).

Data IOM ukazují, že na 69 % Ukrajinců, kteří do Česka uprchli před válkou, se chce vrátit do své rodné země, a to jakmile to bude bezpečné. Hlavním důvodem pro zhruba 82 % z nich je shledání se s rodinou. Pouze 8 % dotazovaných uvedlo, že důvodem k návratu je nedostatek prostředků na pokrytí nákladů. Najít si práci v Česku je pro Ukrajince prý velmi obtížné.

Právě nedostatek financí na pokrytí potřeb deklarovalo 45 % ze všech respondentů. Respondenti v ekonomicky aktivním věku měli na Ukrajině zaměstnání a měli pravidelný příjem, o který nyní přišli.

„Víte, měli jsme se dobře. Tvrdě jsme pracovali a nic nám nechybělo. Měli jsme daču na břehu moře, kterou Rusové vybombardovali. Na to si jde znovu vydělat. Ale životy lidí vrátit nelze. Tam je náš domov. Žilo se nám tam dobře. A až bude příležitost, tak se na Ukrajinu vrátíme,“ vypověděla jedna z respondentek, která nyní s celou rodinou žije v Praze.

Pouze 29 % z těch, kteří do Česka uprchli před válkou, má práci nebo brigádu. Na 44 % Ukrajinců práci stále hledá a 8 % z nich práci nehledá, neboť musí pečovat o malé děti či mají zdravotní komplikace. 

Jak se žije ukrajinským lidem v ČR zjišťoval i Refresher

„Dokud trvá válka, nikdo z nás na vlastní kariéru nemyslí. Jsou mnohem důležitější věci. Hodně Ukrajinců žije ze dne na den. Samozřejmě doufám, že po Trójankách přijde jiné představení. Je to můj život, moje práce, moje vášeň, můj smysl. Pokud bych si nenašla další práci jako herečka, musela bych hledat jinou, což by pro mě bylo samozřejmě těžké. Ale na kariéru jako takovou nemyslím,“ řekla v rozhovoru herečka Vera Timofeeva.

Refresher vyzpovídal Veru i její kolegyně při zkoušení divadelní inscenace, kterou herečky nucené k odchodu z Ukrajiny hrají v pražském divadle Venuše ve Švehlovce. I tyto ženy se chtějí hlavně shledat s rodinou. „Doufám, že zbytek rodiny, která na Ukrajině zůstala, to zvládne ve zdraví a nakonec se zase spojíme. Kariéra už pro mě není na prvním místě,“ svěřila se Marina Makovii. Celou naši reportáž si přečteš zde.

Zpět
Sdílet
Diskuse