Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda ČTK
7. listopadu 2022 15:28
Čas čtení 2:13

Válek návrh nadstandardů ve zdravotnictví nepřipravuje. Prý chtěl jen vyvolat debatu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Válek návrh nadstandardů ve zdravotnictví nepřipravuje. Prý chtěl jen vyvolat debatu
Zdroj: Úřad vlády ČR

Prozatím žádný dvojitý standard zdravotní péče. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) uvedl, že jeho výrok na programové konferenci strany byl jen katalyzátorem debaty.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) uvedl, že konkrétní návrh nadstandardů ve zdravotnictví nyní nepřipravuje. Svým příspěvkem na toto téma na sobotní programové konferenci TOP 09 chtěl vyvolat diskusi ve straně, sdělila TOP 09 v dnešní tiskové zprávě. K případnému zavedení nadstandardů se postavili rezervovaně politici koaličních ODS a STAN. Odmítly je opoziční hnutí ANO a zdravotnické odbory.

2. května 2022 17:51 Čas čtení 1:06 Ministr Válek jel v autě nepřipoutaný. Za chybu se omluvil a finančně přispěje do fondu obětí dopravních nehod Ministr Válek jel v autě nepřipoutaný. Za chybu se omluvil a finančně přispěje do fondu obětí dopravních nehod

„V případě mého příspěvku na programové konferenci TOP 09 ohledně nadstandardů ve zdravotnictví šlo pouze o vyvolání stranické diskuze, nikoliv o konkrétní návrh k realizaci. Žádný takový konkrétní návrh v tuto chvíli připravován není,“ uvedl Válek prostřednictvím tiskové zprávy.

Novelu zákona, která umožnila dělit zdravotní péči na standard a nadstandard a kterou prosadil někdejší ministr zdravotnictví TOP 09 Leoš Heger, zrušil před zhruba devíti lety Ústavní soud. Norma umožňovala rozdělení péče na „základní“ a „ekonomicky náročnější“. Pojišťovny hradily levnější variantu, rozdíl v nákladech platil pacient.

„Chtěl bych zákon vrátit do hry,“ řekl na sobotní stranické konferenci Válek, který mluvil o možnosti připojištění nadstandardu. Ministr zároveň podotkl, že ve zdravotnictví neexistuje nic, kde by nadstandard nevedl ke zvýšení kvality péče. „Ve chvíli, kdy řekneme, že jsou nadstandardy, říkáme, že prostě budou dvě skupiny kvality péče,“ řekl Válek. Zdůraznil, že není možné říkat, že jde o asociální záležitost. Pokud nyní stát tvrdí, že bezdomovec má v současnosti stejnou péči jako miliardář, je to podle ministra absurdní.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová následně uvedla, že jde o dlouhodobou stranickou prioritu. Řekla, že je potřeba se zaměřit i na udržitelnost zdravotnictví, což souvisí s udržitelností rozpočtu. Podotkla, že podle Válkova odůvodnění to přinese zkvalitnění pro všechny. Zdůraznila, že je ale potřeba nadstandardy dobře vysvětlit veřejnosti. „Ale zároveň je to jedna z těch věcí, které bychom měli začít řešit,“ dodala.

Baxa: Kvalitní péči musí dostat všichni plátci pojištění

Ministr kultury Martin Baxa (ODS) v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News zdůraznil, že dostupnou kvalitní péči musí dostat všichni lidé, kteří odvádějí zdravotní pojištění. Debata je podle něho možná o zavedení možnosti dobrovolného doplňkového připojištění, což je v programu kabinetu. „Rozhodně nesměřujeme v žádném případě k tomu, aby docházelo ke snižování velice dobrého standardu českého zdravotnictví,“ dodal.

24. dubna 2024 7:00 Čas čtení 3:14 Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka

Rovněž poslanec STAN Ondřej Lochman v televizní debatě řekl, že rozhodně nesmí nastat snížení podle něho vysoké kvality u standardní péče. „Můžeme se o tom bavit, ale zatím bychom k tomu byli velmi opatrní,“ podotkl k nadstandardům. Poslanec opozičního ANO Martin Kolovratník uvedl, že hnutí se zavedením nadstandardů jednoznačně nesouhlasí.

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče České republiky dnes sdělil, že je velmi bezohledné přijít s návrhem nadstandardů v nynější ekonomické krizi, kdy se mnoho lidí obává o svoji budoucnost a kdy strmě roste počet lidí, kteří už se propadají do chudoby a pro které je problém vyjít s penězi.

„Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče České republiky je šokován v sobotu 5. listopadu publikovaným vyjádřením ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, že chce zavedením nadstandardů ve zdravotnictví rozdělit nyní poskytovanou zdravotní péči na ‚dvě skupiny kvality péče‘, a to podle schopnosti pacientů připlatit si za péči. Za zcela demagogické považuje vysvětlení, že ‚to přinese zkvalitnění pro všechny‘,“ stálo v přesném znění.

„Odborový svaz nesouhlasí s dělením občanů na dvě kategorie: na ty, kteří mají peníze a budou mít zabezpečenou kvalitní zdravotní péči, a na ty, kteří zůstanou bez potřebné péče.

A zdůrazňuje, že právo na ochranu zdraví je právem ústavním. O dvojí péči ústava nehovoří,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse