Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
12. listopadu 2022 v 11:00
Čas čtení 6:06

Předávkování fentanylem zabije v USA 195 lidí denně, smrtelné mohou být i dva miligramy

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Předávkování fentanylem zabije v USA 195 lidí denně, smrtelné mohou být i dva miligramy
Zdroj: Flickr/Jack Smooth

Smrtelné může být i velmi malé množství, které odpovídá několika zrnkům soli. Fentanylová krize sužuje USA, drogu zaznamenala Národní protidrogová centrála i v Česku.

Každý den miliony lidí riskují, že se stanou dalším údajem ve smutné statistice. A to navzdory tomu, že fentanylové opojení trvá jen několik málo minut. Když je člověk závislý, nemůže se zkrátka dobrovolně rozhodnout, co si dá do svého těla. Další dávce se podvolí i tehdy, když už drogu brát nechce. Severní Ameriku sužuje opiátová epidemie a fentanyl se v posledních letech dostal na první místo mezi drogovými zabijáky.

Ztratil jsem přátele, rodinu, žiju na ulici. Nemám nic. Nesnáším svůj život, každý den se budím s přáním, abych se už neprobudil. –⁠ Ronnie, uživatel fentanylu

Fentanyl byl poprvé vyroben belgickým farmakologem a vědcem Paulem Janssenem v prosinci 1960. Cíl jeho výzkumného týmu byl jasný: vytvořit látku podobnou morfinu, jenom o něco účinnější a rychleji prostupující do centrální nervové soustavy. A to se mu také povedlo. Jako analgetikum je fentanyl přibližně 100krát účinnější než morfin a 50krát účinnější než heroin.

Jaký je rozdíl mezi fentanylem a opiem?
Analgetika jsou léky tlumící bolest. Opiáty se jako analgetika využívají, mají silné tlumicí účinky, ale je snadné si na ně vytvořit návyk. Jejich název je odvozen od opia (pryskyřice máku setého), to je lidstvu známo už přes 4000 let. Morfin je přírodní opiát, který se z něj získává. Heroin je pak droga, která se z opia nebo z morfinu vyrábí, působí silněji, rychleji a kratší dobu. Fentanyl je oproti heroinu čistě syntetická droga, což znamená, že jde o sloučeninu vyrobenou v laboratoři.

Lék byl poprvé klinicky použit jako nitrožilní analgetikum v Evropě v roce 1963 a ve Spojených státech pak o pět let později. Od té doby se stal jedním z nejdůležitějších a nejčastěji používaných opioidních analgetik na světě. Fentanylové náplasti dnes nachází využití především v léčbě a managementu bolesti pacientů s onkologickým onemocněním. Poskytují také například dobrý analgetický účinek během porodu. Avšak pokud jde o léky, nic není tak jednoduché – zvlášť, jde-li o opioidy. Ze zázračně účinného analgetika se tak brzy stala nebezpečná droga, kterou se v loňském roce v USA smrtelně předávkovalo průměrně 195 lidí denně. Smrtelné mohou být i pouhé dva miligramy, což odpovídá 10 až 15 zrnkům kuchyňské soli.

I takové množství fentanylu může být smrtelné.
I takové množství fentanylu může být smrtelné. Zdroj: Flickr/Drug Enforcement Administration (DEA)
Máš starost, že tobě nebo tvým blízkým přerůstají drogy přes hlavu?
Promluvit si o tom můžeš úplně kdykoliv (ve dne nebo v noci) na Lince bezpečí. Volej 116 111, pokud je zrovna obsazeno, poskytují pomoc někomu jinému, určitě tedy zkus zavolat po chvíli znovu a opakovaně.
A jestli raději píšeš, můžeš vyzkoušet i chat denně v rozmezí 9–13 h a 15–19 h. 
Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Domů
Sdílet
Diskuse