Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Ilona Hobzová
10. listopadu 2022 8:40
Čas čtení 1:30

Bezpečnostní kontroly na Hradě: Zeman požádal Rakušana o jejich zrušení či upravení

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Bezpečnostní kontroly na Hradě: Zeman požádal Rakušana o jejich zrušení či upravení
Zdroj: FOTO TASR - Oliver Ondráš

Prezident poslal ministrovi vnitra otevřený dopis.

Prezident Miloš Zeman požádal ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) o zrušení nebo zásadní úpravu bezpečnostních kontrol na Pražském hradě. Nepovažuje je za správné. Uvedl to v otevřeném dopise, který Hrad zveřejnil na webových stránkách Pražského hradu.

Zeman: Dosud jsem kontroly toleroval

„Současnou situaci, kdy jsou návštěvníci nuceni podstupovat prohlídky, i když se jdou třeba jen projít do Královské zahrady nebo Jeleního příkopu, nepovažuji za správnou a v souladu se zájmy občanů,“ uvedl v dopise Zeman a doplnil, že nelze déle tolerovat znehodnocení historicky cenných prostor Pražského hradu kontrolními stanovišti a zátarasy.

Zeman prý kontroly toleroval a doufal, že časem dojde k jejich zrušení nebo zmírnění. Předpokládal, že policie má pro ně vážné důvody s ohledem na zájem veřejnosti. „Tuto důvěru v potřebnost a oprávněnost kontrol jsem pozbyl poté, co Policie ČR krátce po Vašich mediálních vystoupeních, jejichž obsahem byla kritika bezpečnostních opatření při vstupech na Hrad, zcela změnila názor a stávající opatření chtěla okamžitě zrušit. Aby následně v krátkém čase, v reakci na situaci na Ukrajině, opět změnila postoj a bezpečnostní kontroly navrhla ponechat,“ napsal Rakušanovi.

Ministr vnitra v reakci uvedl, že je rád, že prezident se na sklonku svého mandátu rozhodl podporovat otevřenost Pražského hradu. Sám o ni prý usiluje od doby, co je ve funkci. „Rozhodnutí o případném zrušení kontrol na Pražském hradě je plně v kompetenci policie. Věřím, že situace doma i v zahraničí se brzy zlepší natolik, aby kontroly mohly být zrušeny,“ dodal.

Bezpečnostní kontroly na Hradě se poprvé zavedly v létě 2016. Jejich zavedení někteří politici vnímali jako reakci na skupinu Ztohoven, která místo prezidentské standarty vyvěsila 19. září 2015 červené trenýrky.

Anketa:
Pamatuješ si trenýrkovou akci Ztohoven?
Jasně.
Matně.
Vůbec.
Jasně.
82 %
Matně.
0 %
Vůbec.
18 %
Domů
Sdílet
Diskuse