Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
14. listopadu 2022 19:40
Čas čtení 1:03

Írán: První rozsudek smrti pro protirežimní protestující padl za nepřátelství proti Bohu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Írán: První rozsudek smrti pro protirežimní protestující padl za nepřátelství proti Bohu
Zdroj: Cemal Yurttas/dia images via Getty Images

Avizované tresty smrti, o nichž se hovořilo během protirežimních protestů v Íránu, se začínají uskutečňovat. Odsouzena na smrt má být nejmenovaná osoba. V souvislosti s protesty jsou zadrženi i další lidé, kteří by mohli dostat stejný rozsudek.

Íránský revoluční soud odsoudil prvního protirežimního protestujícího k smrti. Informovalo o tom BBC s odkazem na neziskovou organizaci Iran Human Rights sídlící v Norsku. Odsouzenou má být neznámá osoba, která měla založit požár ve vládní budově a která se měla provinit nepřátelstvím vůči Bohu. Írán v souvislosti s protesty zadržuje hned dvacítku dalších osob, které čelí obviněním, jež by mohly skončit trestem smrti.

27. října 2022 13:59 Čas čtení 1:20 Tisíce Íránců se sešly u hrobu Mahsy Amini 40 dní po její smrti Tisíce Íránců se sešly u hrobu Mahsy Amini 40 dní po její smrti

O protestech v Íránu tě informujeme od jejich začátku v září 2022. Celonárodní protesty započaly smrtí Mahsy Amini, mladé Íránky, která zemřela na následky bití mravnostní policií kvůli absenci pokrývky hlavy. Od začátku podzimu proto začaly v zemi protesty zejména ženy, které zapalovaly své šátky a skandovaly protirežimní hesla, což vyústilo v tvrdé střety s policejními složkami státu.

Od té doby zemřely stovky lidí (podle BBC 326 osob včetně 43 dětí a 25 žen) a tisíce byly zatčeny. Newsweek informoval o tom, že by zatčených mohlo být mezi 14 až 15 tisíci. Režim minulý týden vyhrožoval tím, že za vyvolané protesty začne trestat smrtí, což bude sloužit jako odstrašující příklad.

„Mezinárodní společenství musí důrazně varovat Íránskou islámskou republiku před důsledky poprav demonstrantů. Svolání jejích velvyslanců a zavedení silnějších a účinných lidskoprávních akcí proti státním úředníkům patří mezi důsledky, které musí evropské země zvážit,“ uvedl ředitel Iran Human Rights Mahmood Amiry-Moghaddam.

Írán protesty vnímá jako výtržnosti

Přestože se jedná o lidskoprávní protesty, íránské úřady, včetně revolučního soudu, je vnímají jako výtržnosti, jejichž účastníci se dopouští řádky trestných činů. Ti nejaktivnější si mohou vysloužit za čin nepřátelství proti Bohu, „korupci na Zemi“ a ozbrojenou rebelii trest smrti. Islámská republika totiž tvrdě lpí na islámském právu šaría.

3. listopadu 2022 16:00 Čas čtení 1:07 Saúdská Arábie k USA: Írán na nás zaútočí Saúdská Arábie k USA: Írán na nás zaútočí
Domů
Sdílet
Diskuse