Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
15. listopadu 2022 15:15
Čas čtení 0:51

Klitoris v teniskách? Maskoti olympijských a paralympijských her v Paříži budí vášně

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Klitoris v teniskách? Maskoti olympijských a paralympijských her v Paříži budí vášně
Zdroj: Unsplash/Bryan Turner/volně k užití

Pár červených trojúhelníkových klobouků Phryges znázorňuje něco trochu jiného, než si lidé představují.

Červení maskoti mají podle oficiálního olympijského výboru v Paříži svým tvarem symbolizovat frygické čepice, rozevláté kuželovité klobouky spojené s Francouzskou revolucí. Podle výboru využili pořadatelé příležitost „ztělesnit francouzského ducha tím, že nabídne něco nového“, a odkloní se tak od tradičních zvířecích postav, které jsou pro olympijské hry často vybírány. Jak ovšem píše deník The Guardian, reakce na maskoty nebyly ani tak vlastenecké, jako spíše posměšné.

14. listopadu 2022 11:00 Čas čtení 1:00 Svět MMA truchlí. V pouhých 38 letech zemřela jedna z legend UFC, zápasník prohrál boj s těžkou nemocí Svět MMA truchlí. V pouhých 38 letech zemřela jedna z legend UFC, zápasník prohrál boj s těžkou nemocí

Červené postavičky byly rychle přirovnány ke smějícím se klitorisům. Maskoti olympijských her pro rok 2024 se totiž nápadně podobají obřímu nafukovacímu červenému klitorisu, který na loňský Mezinárodní den žen vyvěsila naproti Eiffelově věži feministická skupina.

Servítky si nebral ani francouzský deník Libération, když je přirovnal k obřímu „klitorisu v teniskách“ a označil je za „revoluční odklon od tradičního falického symbolu Eiffelovy věže“. Podle deníku to ale možná bude mít i pozitivní dopad. „Z anatomického hlediska je přítomnost klitorisu jako francouzského olympijského maskota velmi dobrou zprávou a znamená, že po letech tabuizování a nedostatečné osvěty země konečně kolektivně pochopila, jak vypadá,“ napsal v názorovém textu novinář Quentin Girard. 

Paris 2024 olympijske hry maskoti
Zdroj: Paris 2024/propagační materiál
Domů
Sdílet
Diskuse