Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
19. listopadu 2022 16:43
Čas čtení 1:16

Bývalá nejmladší miliardářka světa jde do vězení. Za podvod s revoluční metodou testování krve dostala 11 let

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Bývalá nejmladší miliardářka světa jde do vězení. Za podvod s revoluční metodou testování krve dostala 11 let
Zdroj: Getty Images/Justin Sullivan

Slibovala revoluci v diagnostikování nemocí, ale ukázalo se, že šlo o podvod. Nyní si Elizabeth Holmes vyslechla rozsudek.

Zakladatelka společnosti Theranos Elizabeth Holmes, která byla kdysi přirovnávána ke Stevu Jobsovi a byla také jeden čas nejmladší self-made miliardářkou světa, byla v pátek odsouzena k více než 11 letům vězení za podvod na investorech, kteří podpořili dnes již zaniklou společnost na testování krve. Informují o tom BBC a server New York Post

Těhotná Elizabeth Holmes dostala 135 měsíců za mřížemi od amerického okresního soudce Edwarda Davilyho ve stejné soudní síni v kalifornském San José, kde ji porota v lednu usvědčila ze čtyř podvodů na investorech a ze spiknutí.

19. listopadu 2022 15:26 Čas čtení 0:51 V Římě možná řádí sériový vrah. V luxusní čtvrti byla nalezena těla tří ubodaných žen V Římě možná řádí sériový vrah. V luxusní čtvrti byla nalezena těla tří ubodaných žen

Chvíli po vynesení rozsudku se osmatřicetiletá Holmes otočila, aby objala svou plačící matku. Po vynesení rozsudku ji utěšoval také její otec a partner. Během slyšení se Holmes rozplakala, když říkala, že je zdrcená svými selháními a že kdyby měla možnost, udělala by mnoho věcí jinak. „Cítím hlubokou hanbu za to, čím si lidé prošli, protože jsem je zklamala,“ řekla.

Elizabeth Holmes na summite Forbes Under 30
Zdroj: Getty Images/Gilbert Carrasquillo

Společnost Theranos, jejíž hodnota byla kdysi oceněna na 9 miliard dolarů, slibovala, že způsobí revoluci v diagnostikování nemocí pacientů. Slibovala, že nahradí tradiční laboratoře malými přístroji, které se měly používat v domácnostech, lékárnách, a dokonce i na bojišti. V roce 2014, kdy jí bylo 30 let a její podíl ve společnosti Theranos měl hodnotu 4,5 miliardy dolarů, ji označil časopis Forbes za nejmladší self-made miliardářku na světě.

Při získávání investorů využila vysoce postavenou správní radu společnosti Theranos, v níž zasedal bývalý americký ministr obrany James Mattis, který proti ní svědčil během soudního procesu, a dva bývalí ministři zahraničí USA, Henry Kissinger a zesnulý George Shultz, jehož syn předložil prohlášení, v němž Holmes odsoudil za to, že vymyslela schéma, které ze Shultze udělalo „hlupáka“.

Osudným se jí stal rok 2015, kdy informátor upozornil na zvláštnosti kolem testovací metody Theranosu za pomoci přístroje nazvaného Edison. The Wall Street Journal následně vydal sérii článků o tom, jak je metoda nedůvěryhodná a že firma testuje pomocí komerčně dostupných strojů jiných firem. Obvinění se prokázala.

Domů
Sdílet
Diskuse