Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
20. listopadu 2022 14:52
Čas čtení 0:59

Uživatelé se loučí s Muskovým Twitterem. Ve velkém přechází na sociální síť Mastodon

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Uživatelé se loučí s Muskovým Twitterem. Ve velkém přechází na sociální síť Mastodon
Zdroj: TASR/AP/Ringo H. W.

Během 12 dnů poté, co Musk koupil Twitter, se počet stažení aplikace Mastodon v obchodě Apple App Store a Google Play pro Android zvýšil více než stonásobně.

Uživatelé Twitteru se masivně přesouvají na Mastodon. Poté, co Elon Musk minulý měsíc koupil Twitter, změnil pravidla pro vydávání se za někoho jiného, propustil polovinu zaměstnanců a oznámil, že plánuje prodávat ověřovací odznaky „blue check“ za 8 dolarů měsíčně, hledá spousta lidí k této sociální síti alternativu. Informoval o tom server CNET.

Mastodon je právě jednou z nejrychleji rostoucích alternativ, protože vypadá a funguje velmi podobně jako Twitter. Podle analýzy společnosti Sensor Tower, která se zabývá analýzou aplikací, se během 12 dnů poté, co Musk koupil Twitter, počet stažení aplikace Mastodon v obchodě Apple App Store a Google Play pro Android zvýšil více než stonásobně oproti předchozímu stavu a dosáhl za toto období 322 000 instalací.

21. listopadu 2022 13:20 Čas čtení 1:24 Mastodon: Jak začít s novým „Twitterem“ a co od této sítě můžeš čekat? Mastodon: Jak začít s novým „Twitterem“ a co od této sítě můžeš čekat?
Elon Musk
Zdroj: Getty Images/Mark Brake

Mastodon však není klonem Twitteru, uvádí stanice CNBC. Je to bezplatná open-source platforma, kterou původně v roce 2016 spustil vývojář Eugen Rochko a tvoří ji mnoho různých instancí neboli serverů, místo aby ji spravovala jedna společnost na jednom doménovém jméně. To ovšem trochu ztěžuje registraci a hledání přátel.

Mastodon má oproti Twitteru drobné vychytávky a tweety se na této platformě nazývají „toots“. Retweety se nazývají „boosty“. Protože se jedná o projekt s otevřeným zdrojovým kódem, nemá takovou úroveň vybroušenosti jako tradiční sociální sítě, které vlastní a provozují profesionálové. E-maily a načítání mohou být proto pomalejší.

Zakladatel Mastodonu Rochko 7. listopadu uvedl, že službu využívá více než 1 milion aktivních uživatelů měsíčně. To je stále mnohem méně oproti více než 245 milionům denních aktivních uživatelů Twitteru, o kterých tento týden tweetoval generální ředitel Elon Musk.

Domů
Sdílet
Diskuse