Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. listopadu 2022 13:20
Čas čtení 1:24
Radim Šlechta

Mastodon: Jak začít s novým „Twitterem“ a co od této sítě můžeš čekat?

Mastodon: Jak začít s novým „Twitterem“ a co od této sítě můžeš čekat?
Zdroj: Unsplash/Glenn Carstens-Peters
NEWS MASTODON SOCIÁLNÍ SÍTĚ TWITTER ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Shrnujeme, jak začít se sociální sítí Mastodon a co od ní čekat.

Na sociální síť Mastodon se po nákupu Twitteru Elonem Muskem přesunula velká část uživatelů Twitteru. Mastodon jako Twitter ale pouze vypadá. Daleko víc připomíná e-mail a na rozdíl od většiny mainstreamových sociálních sítí se jedná o komunitní záležitost, nikoliv o produkt jedné společnosti.

A právě na komunitní význam platformy kladou uživatelé velký důraz. Mastodon jim má sloužit na seznamování se s novými lidmi a ke konverzacím na zajímavá témata. I proto je podle novináře Justina Pota z Wired dobré neškatulkovat se jen podle práce, ale povědět v profilu něco víc o sobě.

Kombinuj sociální sítě

Na rozdíl od většiny sociálních sítí se tě Mastodon nebude snažit držet na stránce. Je ale možné, že se v něm zdržíš dobrovolně. Lze na něm totiž streamovat, nahrávat videa, postovat fotky, psát mikroblog. Sdružuje se zde totiž hned několik aplikací, které se mezi sebou propojují. Pokud chceš reagovat na video z aplikace PeerTube, nemusíš si zde zakládat účet. Při používání sítě Mastodon tedy není třeba postovat screenshoty, jako se to děje například u tweetů na Instagramu.

mastodon, sociálna sieť, twitter
Zdroj: Mastodon

Výhodou také je, že je Mastodon oproštěn od algoritmů. Můžeš sice prozkoumávat příspěvky lidí, které nesleduješ, na hlavní „timeline“ se ti ale budou řadit příspěvky tvých přátel chronologicky. Aby se ti ale v této sekci vůbec nějaké příspěvky objevovaly, je potřeba konkrétní lidi sledovat.

Ve srovnání s Twitterem nemá Mastodon žádné fulltextové vyhledávání. Orientuješ se v něm pomocí hashtagů. 

Server si může založit každý

Server nebo takzvanou instanci si může založit naprosto každý. V podstatě to znamená, že software Mastodon nahraješ do svého hardwaru. Díky tomu má každá instance jiná pravidla a je potřeba si je nastudovat předem, aby ses ubránil*a případnému zabanování. 

Anketa:
Zkusíš novou síť?
Asi ano.
Ještě nevím, počkám, až co lidi kolem.
Spíš ne.
Asi ano.
43 %
Ještě nevím, počkám, až co lidi kolem.
26 %
Spíš ne.
31 %

Důležité je si také uvědomit, že provozovatel instance bude mít snadný přístup k některým tvým datům. Proto je třeba připojovat se na ty, jejichž provozovatelům věříš. V ideálním světě do těch, kde je osobně znáš. Pak už stačí jen začít sledovat zajímavé lidi a prozkoumávat decentralizovaný Fediverse (servery, které společně tvoří celou síť).

Na servery se připojuješ z počítače na konkrétních webových stránkách. Pro mobilní telefony a tablety existuje aplikace, kterou si můžeš stáhnout i na AppStore a Google Play.

Domů
Sdílet
Diskuse